DOMOWE SPOSOBY NA ZIMOWE MIESIĄCE
Już przed 800 laty święta Hildegarda z Bingen ostrzegała przed ogromnym zanieczyszczeniem świata, które nastąpi i które przyczyni się do wielu cywilizacyjnych chorób. Część chorób człowiek zawdzięcza sobie przez złe nawyki żywieniowe oraz niepoprawny styl życia. Czy da się uniknąć chorób? Hildegarda z Bingen zwraca uwagę na zbawienne działanie przypraw i ziół, które powinny codziennie gościć na naszych stołach, gdyż wzmacniają i chronią cały organizm. Kuracje wzmacniające i oczyszczające organizm z toksyn to tylko niektóre z propozycji świętej dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Kuracje św. Hildegardy z Bingen na zimowe miesiące

Kuracje zaproponowane poniżej pochodzą z książki  dr Wigharda Strehlowa Hildegard Heikunde von A bis Z.
Dostępne jest również polskie tłumaczenie tej książki "WIEDZA LECZNICZA św. Hildegardy z Bingen od A do Z. Jak być zdrowym od "OD STÓP DO GŁÓW" dr W. Strehlow wyd. Esprit.

Mieszanka ziół św. Hildegardy z pelargonią

MIESZANKA ZIOŁOWA Z PELARGONIĄ stanowi naturalną ochroną przed infekcjami wzmacniając układ obronny organizmu do walki z bakteriami i wirusami. Mieszankę powinno się stosować już przy pierwszych oznakach choroby takich jak - bóle głowy, katar i kaszel. Mieszanka ziołowa chroni przed grypą. W odpowiednim momencie zażyta jest w stanie nie dopuścić do rozwoju choroby lub pozwoli łagodniej ją przejść.

Pelargonię można stosować w zależności od dolegliwości na:

  • katar - należy proszek trzymać na dłoni i powoli go wdychać,
  • ból głowy - trzema szczyptami  proszku i odrobiną soli posypać chleb. Tak przygotowany chleb należy od razu zjeść,
  • kaszel- z mąki, masła, wody i proszku uformować małe placuszki, podsmażyć na patelni,
  • ból gardła -  do 250 ml wina dodać 1 łyżeczkę mieszanki, gotować 3 minuty. Tak przygotowany napój pić małymi łykami.

Galant

GALGANT Z SOKIEM MALINOWYM wzmocnienia układ odpornościowy. Można stosować w okresie jesienno - zimowym w celu podniesienia odporności.

Przepis:

  • 1 szklanka soku z malin,
  • 1-2 pastylki galgantu (lub trzy szczypty proszku z galgantu),
  • sok z połówki cytryny (ewentualnie).

Tak przygotowany sok należy pić raz dziennie podczas przeziębienia, grypy lub kaszlu. Można również sok z malin dodać do herbaty i raz dziennie popijać w okresie jesienno- zimowym, by ochronić się przed infekcjami.
Owoce maliny to skarbnica witamin C, E B1, B2, ,licznych pierwiastków i soli mineralnych. Skutecznie zwalczają gorączkę. Ich działanie do organizmu jest rzeczywiście dobroczynne.

Mieszanka ziołowa z szantą

MIESZANKA ZIOŁOWA Z SZANTĄ jest nieoceniona przy grypie wirusowej i  przeziębieniach ( bóle gardła,kaszel) Należy ją stosować tylko i wyłącznie w momencie infekcji lub uporczywego kaszlu, nie profilaktycznie.

Przepis:

  • 10g szanty
  • 30g ziaren kopru włoskiego
  • 30g koperku ogrodowego
  • 30g dziewanny
  • 1l wina gronowego

(3 łyżki mieszanki ziołowej gotować przez 3-4 minuty w winie, nastepnie odcedzić)
Tak przygotowany napój pić małymi łykami. Szanta jest bardzo gorzka, dlatego w celu poprawienia smaku można dosłodzić miodem.

Miód z mąką kasztanową

MIÓD Z MĄKĄ KASZTANOWĄ jest wspaniałym i smacznym specyfikiem, wzmacniającym  układ odpornościowy. Polecany szczególnie w miesiącach zimowych.  W momencie przeziębienia powinno się natychmiast włączyć miód do kuracji.

Przepis:
500g miodu delikatnie podgrzać, tak by nie utracił swoich cennych witamin. Wymieszać go z 150- 200 g mąki z kasztanów. Dokładnie wymieszać. Rano i wieczorem zażyć jedną łyżkę miodu przed jedzeniem.
Kuracja jest szczególnie lubiana przez dzieci!