Kuracje św. Hildegardy z Bingen na zimowe miesiące
Kuracje zaproponowane poniżej pochodzą z książki dr Wigharda Strehlowa Hildegard Heikunde von A bis Z.
Dostępne jest również polskie tłumaczenie tej książki "WIEDZA LECZNICZA św. Hildegardy z Bingen od A do Z. Jak być zdrowym od "OD STÓP DO GŁÓW" dr W. Strehlow wyd. Esprit.
Mieszanka ziół św. Hildegardy z pelargonią
MIESZANKA ZIOŁOWA Z PELARGONIĄ stanowi naturalną ochroną przed infekcjami wzmacniając układ obronny organizmu do walki z bakteriami i wirusami. Mieszankę powinno się stosować już przy pierwszych oznakach choroby takich jak - bóle głowy, katar i kaszel. Mieszanka ziołowa chroni przed grypą. W odpowiednim momencie zażyta jest w stanie nie dopuścić do rozwoju choroby lub pozwoli łagodniej ją przejść.
Pelargonię można stosować w zależności od dolegliwości na:
- katar - należy proszek trzymać na dłoni i powoli go wdychać,
- ból głowy - trzema szczyptami proszku i odrobiną soli posypać chleb. Tak przygotowany chleb należy od razu zjeść,
- kaszel- z mąki, masła, wody i proszku uformować małe placuszki, podsmażyć na patelni,
- ból gardła - do 250 ml wina dodać 1 łyżeczkę mieszanki, gotować 3 minuty. Tak przygotowany napój pić małymi łykami.
Galant
GALGANT Z SOKIEM MALINOWYM wzmocnienia układ odpornościowy. Można stosować w okresie jesienno - zimowym w celu podniesienia odporności.Przepis:
- 1 szklanka soku z malin,
- 1-2 pastylki galgantu (lub trzy szczypty proszku z galgantu),
- sok z połówki cytryny (ewentualnie).
Tak przygotowany sok należy pić raz dziennie podczas przeziębienia, grypy lub kaszlu. Można również sok z malin dodać do herbaty i raz dziennie popijać w okresie jesienno- zimowym, by ochronić się przed infekcjami.
Owoce maliny to skarbnica witamin C, E B1, B2, ,licznych pierwiastków i soli mineralnych. Skutecznie zwalczają gorączkę. Ich działanie do organizmu jest rzeczywiście dobroczynne.
Mieszanka ziołowa z szantą
MIESZANKA ZIOŁOWA Z SZANTĄ jest nieoceniona przy grypie wirusowej i przeziębieniach ( bóle gardła,kaszel) Należy ją stosować tylko i wyłącznie w momencie infekcji lub uporczywego kaszlu, nie profilaktycznie.
Przepis:
- 10g szanty
- 30g ziaren kopru włoskiego
- 30g koperku ogrodowego
- 30g dziewanny
- 1l wina gronowego
(3 łyżki mieszanki ziołowej gotować przez 3-4 minuty w winie, nastepnie odcedzić)
Tak przygotowany napój pić małymi łykami. Szanta jest bardzo gorzka, dlatego w celu poprawienia smaku można dosłodzić miodem.
Miód z mąką kasztanową
MIÓD Z MĄKĄ KASZTANOWĄ jest wspaniałym i smacznym specyfikiem, wzmacniającym układ odpornościowy. Polecany szczególnie w miesiącach zimowych. W momencie przeziębienia powinno się natychmiast włączyć miód do kuracji.
Przepis:
500g miodu delikatnie podgrzać, tak by nie utracił swoich cennych witamin. Wymieszać go z 150- 200 g mąki z kasztanów. Dokładnie wymieszać. Rano i wieczorem zażyć jedną łyżkę miodu przed jedzeniem.
Kuracja jest szczególnie lubiana przez dzieci!