KASZTANY JADALNE - ZDROWIE DLA NASZEGO ŻOŁĄDKA

 Żołądek to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka, dlatego powinniśmy traktować go z powagą i otoczyć szczególną opieką. Żołądek człowieka trawi około 40 ton pożywienia w ciągu całego życia. Narażony jest na szereg niebezpieczeństw, które niesie ze sobą postęp cywilizacyjny. Nie lubi alkoholu, papierosów, niezdrowej diety, a przede wszystkim nie lubi stresu. Często daje o sobie znać w miesiącach wiosennych i jesiennych. W swoich książkach Hildegarda opisuje kurację kasztanami ze sproszkowaną lukrecją i paprocią, która działa wzmacniająco na żołądek.  Hildegarda pisze „ Kto cierpi z powodu bólu żołądka, niech ugotuje w wodzie kasztany i rozgniecie je na miazgę. Następnie doda do nich troszkę mąki orkiszowej i wody. Do ciasta doda odrobinę sproszkowanej paproci i trochę mniej sproszkowanej lukrecji. Tak przygotowany mus podgotować raz jeszcze i jeść , a oczyścić żołądek, ogrzeje i wzmocni."

   Mieszanka ze sproszkowaną lukrecją sprawdza się  w dolegliwościach żołądkowych. Zamiast kasztanów można wykorzystać również mąkę z kasztanów jadalnych. Do tak przygotowanej kaszki należy dodać płaską łyżeczkę mieszanki.