Kasztany jadalne to szybka i zdrowa przekąska idealna na sezon jesienno – zimowy. Ich przygotowanie nie jest trudne, a z pewnością przypadną do gustu każdemu niezależnie od wieku. Kasztany jadalne dostępne są w różnych formie w suszonej, gotowej i w formie mąki kasztanowej, którą można wykorzystać do przygotowania naleśników i zdrowotnych mikstur.
Jak kupić dobre kasztany jadalne?
Zanim zaprezentujemy przepis na kasztany jadalne musimy oczywiście je kupić. Będąc w sklepie zwróćmy przede wszystkim uwagę na to, aby były ładne, nieuszkodzone, bez okrągłych dziurek, które mogą oznaczać robaka w środku a także bez przebarwień i by kraj pochodzenia były np. Włochy. Wybierając kasztany jadalne pamiętajmy również, że powinny być dość ciężkie. Te lekkie mogą bowiem być wysuszone w środku, a przy ich potrząsaniu powinno się mieć uczucie, że są pełne w środku. Jeżeli kasztany jadalne będą się poruszać może to oznaczać, że są wysuszone. Warto wówczas poszukać innych.
Jak przygotować kasztany jadalne?
Najpowszechniejszą metodą na przygotowanie kasztanów jadalnych, znaną też z paryskich ulic jest ich pieczenie lub gotowanie w wodzie. Osobiście polecamy kasztany z piekarnika i taki też przepis na nie prezentujemy poniżej.
Co będzie nam potrzebne?
Kasztany jadalne, sól
Sposób przygotowania:
Kasztany jadalne myjemy, osuszamy a następnie nacinamy ich wypukłą stronę na krzyż.
Umyte kasztany przekładamy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy w niej na co najmniej 30 minut. Jeżeli kasztany jadalne zaczną pływać na powierzchni oznacza to, że są uszkodzone albo robaczywe.
Kasztany osuszamy i przekładamy na blachę wypukłą stroną do góry
Do rozgrzanego na 200 st. C piekarnika wkładamy kasztany i pieczemy ok. 25 min., aż do momentu jak łupinka przy nacięciach otworzy się i wygnie na zewnątrz.
Kasztany jadalne wyjmujemy z piekarnika i od razu obieramy, ponieważ zimne obierają się gorzej. Należy zdjąć łupinkę łącznie ze znajdującą się pod nią skórką.
Kasztany podajemy na ciepło.