Mąka orkiszowa - SwiatOrkiszu

Kategorie

Mąka orkiszowa 

W naszym hildegardowym sklepiku znajdziecie różnego rodzaju mąki orkiszowe z prawdziwych odmiany orkiszu Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Frankenkorn z oraz mąki bezglutenowe. Medycyna św. Hildegardy opiera się na spożywaniu przede wszystkim orkiszu, dlatego współpracujemy z gospodarstwami zajmującymi się uprawą tylko prawdziwych odmian, których uprawa przebiega w sposób ekologiczny i orkisz nie jest poddany modyfikacji.

Dlaczego mąka orkiszowa jest zdrowa?

Mąka orkiszowa jest źródłem energii. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, przez co dłużej pozostajemy syci. Oprócz tego znajdziemy w niej wiele cennych składników odżywczych takich jak: białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy z grupy A,B,E,K oraz wapń, potas, magnez, cynk i żelazo. Ziarno orkiszu wygląda inaczej niż ziarno pszenicy. Zboża mają inne DNA i różnią się profilem składników odżywczych. Uważa się, że mąka orkiszowa jest łatwiej przyswajalna przez organizm i ie oddziałuje na niego negatywnie analogicznie do pszenicy.

Mąka orkiszowa - zastosowanie:

Mąka orkiszowa ma podobną strukturę jak pszenna. Można ją stosować jako zdrową alternatywę. Mąka orkiszowa zawiera znacznie więcej błonnika i składników mineralnych. Wykorzystywana jest przede wszystkim do wypieku pieczywa, makaronu, naleśników, rogalików, bułeczek, pierogów, a nawet pizzy. Mąka orkiszowa charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem. 
Spożywanie potraw orkiszowych ma korzystny wpływ na nasz organizm. Przygotowywanie rozmaitych posiłków z mąki orkiszowej jest niebywale proste i przyjemne. Pamiętajmy, produkty z mąki orkiszowej są gwarantem poprawienie stanu zdrowia.
  • Mąka orkiszowa to jeden z kluczowych elementów smacznych i zdrowych posiłków. Ulubiony produkt wszystkich klientów, z uwagi na szerokie zastosowanie.

    Mąka orkiszowa biała - właściwości i zastosowanie:

    Mąka orkiszowa biała otrzymywana jest z prastarych odmian orkiszu. Jest delikatna w smaku i strukturze. Doskonale nadaje się do biszkoptów, ciast, naleśników, kisieli i innych deserów. Można ją mieszać z ciemniejszymi odmianami.
    Biała mąka orkiszowa tym różni się od ciemniejszej, że zawiera mniejszą zawartość błonnika.
ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce