Przygotowanie i upieczenie tych ciasteczek zajmie Wam 30 minut. Są przepyszne i stanowią zdrową przekąskę do pracy i do szkoły. Sprawdźcie sami:))

Składniki:

250g mąki orkiszowej 630

250g płatków orkiszowych ( należy je zmiksować)

250g płatków migdałowych lub całych migdałów ( migdały miksuje)

garść rodzynek

garść suszone jabłka ( miksuje)

cynamon cejloński

4 łyżki miodu

100 g masła

1jajko

¾ szklanki wody, soku. Zazwyczaj dodaję wodę, bo same w sobie są słodkie.

Można dodać żurawinę, daktyle, suszone ananasy. Niestety tak bogatej wersji nie lubi moje dziecko, więc piekę wersję uboższą.

 

Przygotowanie

W dwóch osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre, do mąki dodać zmiksowane płatki orkiszowe, migdały cynamon. Rodzynki namoczyć, nie miksować. Masło roztopić i po przestudzeniu dodać do niego miód, całe jajko i wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać i dodać wodę lub sok jabłkowy. Masa powinna być bardzo gęsta. Uformować ciasteczka i wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka nie rosną więc mogą być dość blisko siebie.
Piec w nagrzanym piekarniku do 160st C, przez jakieś 25.
 
Smacznego!