Kategorie

  • Należymy do towarzystw
  • Darmowa wysyłka
  • Warto u nas kupować

    posiadamy wyłącznie lecznicze odmiany orkiszu

    produkty wg oryginalnych receptur św. Hildegardy

    darmowa wysyłka
    od 180zł

    realizacja zamówienia
    w ciągu 1-2 dni

    ponad 500 produktów wysokiej jakości

  • Twoje opinie
  • Hity cenowe
  • Produkty sezonowe

Piekarnia orkiszowa

Zakwas żytni

Zakwas żytni Bio 250g

21,00 zł

w tym VAT

Dostawa w drodze

Masz pytanie

+48 530 840 449

+48 665 366 659

Poniedziałek-Piątek

9:00-19:00

Sobota

11:00-15:00

Zakwas żytni Bio 250g

Skład: otręby żytnie*,  woda, regulator kwasowości: kwas mlekowy, mąka żytnia*, ocet jabłkowy*, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)

Zawiera serwatkę (z mleka) i żyto.

Przechowywać w temperaturze 4 - 22 st. C w zakręconym słoiku.

Wartość odżywcza w 100g:

*     Wartość energetyczna 702kJ

*     tłuszcz 1,55g / w tym nasycone kwasy tłuszczowe :0,16g

*     węglowodany: 25,66g/ w tym cukry: 4,50g

*     białko 5,96g / sól 0,009g

Zakwas piekarski otrzymywany jest w naturalnym unikalnym procesie opartym o wieloletnie doświadczenie Firmy. Połączenie odpowiednich składników oraz procesów przebiegających w określonym czasie i temperaturze, przekształciło bioflorę i mikroorganizmy, doprowadzając w efekcie do wytworzenia produktu najwyższej jakości.

Zakwas piekarski dodatkowo wspomaga i ułatwia wytworzenie ciasta. Wydobywa i utrwala w pieczywie delikatny aromat, subtelny smak użytych składników, natomiast chrupiąca skórka i sprężysty miękisz są gwarancją najwyższej jakości pieczywa. 
Dostępny jest w opakowaniach po 250 g. Porcja taka wystarcza do wypieku 30 bochenków chleba o gramaturze 500 g. Produkt sprawdza się do wypieku zarówno w automatach jak i w domowym piekarniku. Wypiek w piekarniku umożliwia uzyskanie dowolnej formy chleba - bochenków okrągłych, podłużnych, foremkowych. Wypiek w automacie wymaga kilku minut Twojego czasu na przygotowanie składników i wybór programu, resztę urządzenie wykona za Ciebie.
Jest to produkt rekomendowany przez Polską Ekologię.

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bardzo ważne jest aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:

Dawkowanie:

Chleb orkiszowy                                              ok. 1-2%  (10 - 20 g na 1 kg mąki)

Chleby żytnie                                                   ok. 5 %    (50 g na 1 kg mąki)

Domowy wypiek chleba - w piekarniku:

1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min  lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.

4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.

5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą.

6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C  piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut.

8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.

 Dostępny w  pojemnościach:  250g

Dystrybutor: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Produkty powiązane

Zobacz również

ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce