Bardzo lubię te bułeczki. Gdy je piekę, w domu roznosi się piękny zapach świeżego rozmarynu. Bułeczki orkiszowe z rozmarynem można w prosty sposób wykonać w domu i nie trzeba mieć ku temu specjalnych umiejętności. Zdecydowanie zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Jak przygotować orkiszowe bułeczki z rozmarynem?

Przepis na bułeczki orkiszowe jest banalnie prosty. Zanim jednak przejdziemy do ich przygotowania musimy zgromadzić składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki mleka ( w moim przypadku roślinnego)
  • 500 g mąki orkiszowej  typ 630
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła, roztopionego
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 280 ml  mleka ( w moim przypadku roślinnego)
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

Z drożdży, cukru i 3 łyżek mleka należy przygotować zaczyn. Składniki należy dobrze wymieszać, tak by drożdże się rozpuściły i odstawić w ciepłę miejsce, by drożdże ruszyły.

Wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego lub zagnieść Mąkę, sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży, mleko i rozmaryn. Całość wyrabiać około 8 minut. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, należy je delikatnie rozwałkować, podzielić na 10-12 cześć. Z każdej części uformować  wałeczek, który należy zawinać, by powtał supełek. Następnie każdą bułeczkę posmarować masłem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki piec  25 minut w temperaturze 200stopni. Można posypać dodatkowo rozmarynek. Są przepyszne.

Przepis pochodzi ze strony "Przepisnachleb"