Bardzo lubię te bułeczki. Gdy je piekę, w domu roznosi się piękny zapach świeżego rozmarynu. Bułeczki orkiszowe z rozmarynem można w prosty sposób wykonać w domu i nie trzeba mieć ku temu specjalnych umiejętności. Zdecydowanie zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Jak przygotować orkiszowe bułeczki z rozmarynem?
Przepis na bułeczki orkiszowe jest banalnie prosty. Zanim jednak przejdziemy do ich przygotowania musimy zgromadzić składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki mleka ( w moim przypadku roślinnego)
- 500 g mąki orkiszowej typ 630
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła, roztopionego
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 280 ml mleka ( w moim przypadku roślinnego)
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Z drożdży, cukru i 3 łyżek mleka należy przygotować zaczyn. Składniki należy dobrze wymieszać, tak by drożdże się rozpuściły i odstawić w ciepłę miejsce, by drożdże ruszyły.
Wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego lub zagnieść Mąkę, sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży, mleko i rozmaryn. Całość wyrabiać około 8 minut. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Przepis pochodzi ze strony "Przepisnachleb"