Kategorie

Produkty św. Hildegardy 

Dieta św. Hildegardy z Bingen  to przede wszystkim ziarno orkiszu, wybrane owoce i warzywa oraz wyselekcjonowane przyprawy św. Hildegardy. Jest to przede wszystkim dieta lecznicza, oczyszczająca, a także korzystnie działająca dla urody. Podstawą każdego jej posiłku jest jednak słodkawo - orzechowe ziarno orkiszu.

Dlaczego dieta orkiszowa jest zdrowa?

Ziarno orkiszu jest najzdrowszym ze zbóż, najlepiej przyswajalnym i tolerowany przez nasz organizm. Jest to wprawdzie pszenica jednak od tej tradycyjnej różni się białkiem, budową chromosomów, sposobem uprawiania i wartościami odżywczymi. Dieta orkiszowa jest doskonale tolerowana przez osoby uczulone na pszenicę, małe dzieci, a nawet osoby uczulone na gluten. Należy jednak szukać takich odmian orkiszu jak Oberkulmer Rotkorn, Frankenkorn, ponieważ jest to gwarancja prawdziwej niemodyfikowanej i prastarej pszenicy, o której mówi dieta św. Hildegardy.
Ziarno orkiszu nie tuczy, a obfituje w błonnik pokarmowy, który dodatkowo reguluje perystaltykę jelit, poprawia metabolizm, a także może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Dieta św Hildegardy z Bingen - jeden z najbardziej uniwersalnych planów żywieniowych

Dieta orkiszowa św. Hildegardy może być stosowana praktycznie przez każdego. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, a także wyregulować jego pracę. Pomaga także zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać wagę na tym samym poziomie. Może być stosowana także przez kobiety w ciąży. Zawiera składniki które wspomagają pracę serca, układu pokarmowego i odpornościowego. Na dietę orkiszową powinny przejść osoby po zawale, a także te, które skarżą się na szarą i zmęczoną skórę, wypadające włosy i łamliwe paznokcie. Dieta orkiszowa św. Hildegardy z Bingen to samo zdrowie.

  • W naszym sklepie otrzymają Państwo najwyższej jakości chleb orkiszowy oraz bułeczki orkiszowe razowe na zakwasie w skład którego wchodzi mąka orkiszowa typ 1050 (75%) i mąka orkiszowa typ 630 (25%), woda i naturalny zakwas. Mąka orkiszowa typ 1050 i typ 630 do wypieku chleba pochodzą tylko i wyłącznie z naszego sklepu. Mąka orkiszowa to typ Oberkulmer Rotkorn. Nasz chlebek orkiszowy nie zawiera drożdży i spulchniaczy. Wypiekane jest w zaprzyjaźnionej piekarni w Wolsztynie!Życzymy smacznego!
  • W naszym hildegardowym sklepiku znajdziecie różnego rodzaju mąki orkiszowe z prawdziwych odmiany orkiszu Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Frankenkorn z oraz mąki bezglutenowe. Medycyna św. Hildegardy opiera się na spożywaniu przede wszystkim orkiszu, dlatego współpracujemy z gospodarstwami zajmującymi się uprawą tylko prawdziwych odmian, których uprawa przebiega w sposób ekologiczny i orkisz nie jest poddany modyfikacji.

    Dlaczego mąka orkiszowa jest zdrowa?

    Mąka orkiszowa jest źródłem energii. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, przez co dłużej pozostajemy syci. Oprócz tego znajdziemy w niej wiele cennych składników odżywczych takich jak: białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy z grupy A,B,E,K oraz wapń, potas, magnez, cynk i żelazo. Ziarno orkiszu wygląda inaczej niż ziarno pszenicy. Zboża mają inne DNA i różnią się profilem składników odżywczych. Uważa się, że mąka orkiszowa jest łatwiej przyswajalna przez organizm i ie oddziałuje na niego negatywnie analogicznie do pszenicy.

    Mąka orkiszowa - zastosowanie:

    Mąka orkiszowa ma podobną strukturę jak pszenna. Można ją stosować jako zdrową alternatywę. Mąka orkiszowa zawiera znacznie więcej błonnika i składników mineralnych. Wykorzystywana jest przede wszystkim do wypieku pieczywa, makaronu, naleśników, rogalików, bułeczek, pierogów, a nawet pizzy. Mąka orkiszowa charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem. 
    Spożywanie potraw orkiszowych ma korzystny wpływ na nasz organizm. Przygotowywanie rozmaitych posiłków z mąki orkiszowej jest niebywale proste i przyjemne. Pamiętajmy, produkty z mąki orkiszowej są gwarantem poprawienie stanu zdrowia.
  • Dieta św. Hildegardy z Bingen zaleca, aby podstawą każdego posiłku było ziarno orkiszu. Osobom chcącym się dostosować do jej rad nie powinno sprawić to problemu. Oferujemy produkty orkiszowe w przeróżnych postaciach: kaszy (ziarna zwykłe lub zmielone – tzw. ryż orkiszowy), grysiku itp.

    Ziarno i ryż orkiszowy na różne dolegliwości

    Ziarno i ryż orkiszowy jest cennym pokarmem, który powinien na stałe zagościć w naszej kuchni. Są zdrowsze i łatwiejsze do strawienia, dlatego też mogą być stosowane jako zamiennik. Ziarno orkiszu wzmacnia śledzionę i żołądek. Oprócz tego posiada właściwości nawilżające. W swoim składzie zawiera bardzo wiele cennych składników odżywczych. Zawiera znacznie więcej białka, tłuszczu i błonnika pokarmowego niż tradycyjna pszenica.
    Ziarno orkiszu może być wykorzystywane w leczeniu wielu chorób, w tym tych związanych z układem pokarmowym. Pomaga także w przypadku infekcji, dolegliwościach związanych z układem kostnym oraz skutkach ubocznych stosowania antybiotykoterapii.
    Zapraszamy do zapoznania się bogatą ofertą naszych produktów orkiszowych.
  • Makaron orkiszowy produkowany jest ze świeżego przemiału, którego podstawą jest ziarno orkiszu. Pozwala to na zachowanie wszystkich wartości odżywczych produktu. Podobnie jak ten wytwarzany z pszenicy, zawiera gluten, ale jest lepiej przyswajalny. W niektórych przypadkach może być także spożywany przez osoby cierpiące na jego nietolerancję.

    Tylko najwyższej jakości makaron orkiszowy

    W naszej ofercie znajdą państwo makarony orkiszowe wytwarzane wyłącznie z prawdziwej, niemodyfikowanej genetycznie odmiany orkiszu. Bogaty wybór makaronów jajecznych, bezjajecznych, z mąki białej, z mąki pełnoziarnistej, z mąki kasztanowej zaspokoi kulinarne potrzeby nawet najbardziej wymagającej osoby.
    Makaron orkiszowy ma niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie około 30-40, co oznacza, że z powodzeniem może być włączony do diety osób chorujących na cukrzycę.

    Dlaczego makaron orkiszowy jest zdrowy?

    Makaron orkiszowy przynosi wiele korzyści dla zdrowia, m.in.:

    • obniża poziom cholesterolu we krwi,
    • wspomaga przemianę materii,
    • korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego,
    • odpowiada za budowę masy mięśniowej i redukcję tkanki tłuszczowej,
    • wspiera układ nerwowy,
    • zapobiega depresji,
    • korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

    Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

  • W naszym orkiszowym świecie znajdziecie największą gamę makaronów z prawdziwej, nie modyfikowanej genetycznie odmiany orkiszu. Bogaty wybór makaronów jajecznych, bezjajecznych, z mąki białej, z mąki pełnoziarnistej, z mąki kasztanowej zaspokoi kulinarne potrzeby nawet najbardziej wymagające osoby.
  • Kasza orkiszowa to jeden z najzdrowszych produktów wzmacniających energetycznie układ pokarmowy. Szczególnie żołądek oraz śledzionę. Grysik orkiszowy zwany potocznie kaszą manną, idealnie nadaje się do zagęszczania zup, kaszek dla dzieci i niemowląt, naleśników, zapiekanek, ciasteczek. Polecany przez św. Hildegardę  „habermus” zapewni pyszne i odżywcze śniadanie każdego dnia. Kaszka orkiszowa ma działanie oczyszczające, wspomagające działanie enzymów trawiennych. Powleka ona szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i działa na jelita jak płynny opatrunek.



  • Musli orkiszowe to mieszanka płatków zbożowych z ziarnami i owocami. Jest to produkt wysokiej jakości bez dodatku cukru. Płatki orkiszowe swoją słodycz zawdzięczają wyłącznie naturalnym cukrom owocowym. To produkt dietetyczny z niską zawartością tłuszczów nasyconych, bez dodatków i konserwantów. Płatki orkiszowe błyskawiczne są idealne na śniadanie. Zapewniają energię na cały poranek, a dzięki wysokiej zawartości błonnika są doskonałym elementem dobrze zbilansowanej diety.



  • Ciasteczka orkiszowe kruche to produkt lekkostrawny zalecany osobom na diecie bezglutenowej. Wzmacniają system nerwowy, rozjaśniają umysł i poprawiają samopoczucie. Ciastka orkiszowe bez cukru nie zawierają konserwantów, są bogate w błonnik, który reguluje perystaltykę jelit, poprawia metabolizm i obniża poziom złego cholesterolu. To słodka przekąska, którą  można spożywać bez wyrzutów sumienia.

  •  Dieta orkiszowa dopuszcza również przekąski. Krakersy, żelki czy ciasteczka orkiszowe są nie tylko słodkie, ale przede wszystkim lekkostrawne, dlatego można je spożywać bez wyrzutów sumienia. Nie zawierają dodatków, ani barwników zapewniając energię na cały poranek. Ciasteczka, herbatniki orkiszowe i inne przekąski z naszej oferty są doskonałym elementem dobrze zbilansowanej diety.
  • Herbata i kawa orkiszowa to ważny element diety św. Hildegardy. Herbata z kopru włoskiego zapobiega wzdęciom, zgadze, wspomaga trawienie, eliminuje złe samopoczucie po błędach dietetycznych. Kawa orkiszowa w ziarnach z kolei oczyszcza organizm, a także może posłużyć  jako napój w trakcie hildegardowego postu. Ziarno orkiszu jest bogate w białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i biopierwiastki, dlatego spożywanie go w postaci kawy reguluje m.in.; pracę przewodu pokarmowego, energetyzuje organizm oraz działa odmładzająco.



  • Kasztany jadalne to idealna przekąska do chrupania w jesienno – zimowe dni. Były spożywane szczególnie w krajach Południowej Europy, aż do czasów baroku w charakterze najważniejszego źródła węglowodanów. Jadalne kasztany są bogate w skrobię, zawierają też bardzo dużo błonnika pokarmowego, potasu i witamin z grupy B. Dieta św. Hildegardy zaleca ich spożywanie z uwagi na właściwości prozdrowotne, ponieważ wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Dodatkowo kasztany jadalne są lekkostrawne i można je jeść praktycznie w każdym wieku.



  • Pigwa jest obowiązkowym składnikiem diety św. Hildegardy. Zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu. Pigwa do herbaty na zimę jest w szczególności rekomendowana ponieważ wspomaga układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Oferujemy przetwory z pigwy przygotowane według sprawdzonych, naturalnych receptur, bez konserwantów i sztucznych barwników.



  • Ziarno orkiszu umożliwia tworzenie różnych kombinacji, nie tylko dań i wypieków, ale także napojów. Jednym z nich jest piwo orkiszowe, które zachwyca delikatnym smakiem, a do tego jest zdrowe. Św. Hildegarda z Bingen mówiła o nim, że "(...) nadaje twarzy ładny kolor z uwagi na siłę i dobry sok zboża".

    Dlaczego warto sięgnąć po piwo orkiszowe?

    Piwo orkiszowe warzone jest w oparciu o sprawdzone receptury i czyste ekologiczne ziarno orkiszu. Jego charakterystyczną cechą jest fermentacja. Piwo orkiszowe w pierwszym etapie poddane jest tzw. fermentacji dolnej w celu wydobycia przyjemnego, czystego zapachu i smaku orkiszu. W drugim etapie tzw. fermentacji górnej wydobywa się jego pszeniczne cechy. Orkiszowe piwo jest delikatne, czyste w smaku, a jednocześnie nieco przyprawowe. Dodatkowo jest nie tylko rezerwuarem witamin i mikroelementów, ale syntezą nowoczesności z tradycją. Jego charakterystyczną cechą jest również naturalne zmętnienie i osad. Więcej o zaletach piwa orkiszowego możecie przeczytać na naszym blogu.

ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce