Dieta św. Hildegardy z Bingen to przede wszystkim ziarna orkiszu, wybrane owoce i warzywa oraz wyselekcjonowane przyprawy św. Hildegardy. Podstawą każdego posiłku jest jednak orkisz. Ziarno orkiszu jest najzdrowszym ze zbóż, najlepiej przyswajalnym i tolerowany przez nasz organizm. Jest to wprawdzie pszenica jednak od tej tradycyjnej różni się białkiem, budową chromosomów, sposobem uprawiania i wartościami odżywczymi. Dieta orkiszowa jest doskonale tolerowana przez osoby uczulone na pszenicę, małe dzieci, a nawet osoby uczulone na gluten. Należy jednak szukać takich odmian orkiszu jak Oberkulmer Rotkorn, Frankenkorn, ponieważ jest to gwarancja prawdziwej niemodyfikowanej i prastarej pszenicy, o której mówi dieta św. Hildegardy.
Dieta św. Hildegardy zaleca, aby podstawą każdego posiłku było ziarno orkiszu. Osobom chcącym się dostosować do jej rad nie powinno sprawić to problemu. Oferujemy produkty orkiszowe w przeróżnych postaciach: kaszy (ziarna zwykłe lub zmielone – tzw. ryż orkiszowy), grysiku itp.
Makaron orkiszowy produkowany jest ze świeżego przemiału, którego podstawą jest ziarno orkiszu. Pozwala to na zachowanie wszystkich wartości odżywczych produktu. W naszej ofercie znajdą państwo makarony orkiszowe wytwarzane wyłącznie z prawdziwej, niemodyfikowanej genetycznie odmiany orkiszu. Bogaty wybór makaronów jajecznych, bezjajecznych, z mąki białej, z mąki pełnoziarnistej, z mąki kasztanowej zaspokoi kulinarne potrzeby nawet najbardziej wymagające osoby.
Kasza orkiszowa to jeden z najzdrowszych produktów wzmacniających energetycznie układ pokarmowy. Szczególnie żołądek oraz śledzionę. Grysik orkiszowy zwany potocznie kaszą manną, idealnie nadaje się do zagęszczania zup, kaszek dla dzieci i niemowląt, naleśników, zapiekanek, ciasteczek. Polecany przez św. Hildegardę „habermus” zapewni pyszne i odżywcze śniadanie każdego dnia. Kaszka orkiszowa ma działanie oczyszczające, wspomagające działanie enzymów trawiennych. Powleka ona szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i działa na jelita jak płynny opatrunek.
Musli orkiszowe to mieszanka płatków zbożowych z ziarnami i owocami. Jest to produkt wysokiej jakości bez dodatku cukru. Płatki orkiszowe swoją słodycz zawdzięczają wyłącznie naturalnym cukrom owocowym. To produkt dietetyczny z niską zawartością tłuszczów nasyconych, bez dodatków i konserwantów. Płatki orkiszowe błyskawiczne są idealne na śniadanie. Zapewniają energię na cały poranek, a dzięki wysokiej zawartości błonnika są doskonałym elementem dobrze zbilansowanej diety.
Ciasteczka orkiszowe kruche to produkt lekkostrawny zalecany osobom na diecie bezglutenowej. Wzmacniają system nerwowy, rozjaśniają umysł i poprawiają samopoczucie. Ciastka orkiszowe bez cukru nie zawierają konserwantów, są bogate w błonnik, który reguluje perystaltykę jelit, poprawia metabolizm i obniża poziom złego cholesterolu. To słodka przekąska, którą można spożywać bez wyrzutów sumienia.
Herbata i kawa orkiszowa to ważny element diety św. Hildegardy. Herbata z kopru włoskiego zapobiega wzdęciom, zgadze, wspomaga trawienie, eliminuje złe samopoczucie po błędach dietetycznych. Kawa orkiszowa w ziarnach z kolei oczyszcza organizm, a także może posłużyć jako napój w trakcie hildegardowego postu. Ziarno orkiszu jest bogate w białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i biopierwiastki, dlatego spożywanie go w postaci kawy reguluje m.in.; pracę przewodu pokarmowego, energetyzuje organizm oraz działa odmładzająco.
Kasztany jadalne to idealna przekąska do chrupania w jesienno – zimowe dni. Były spożywane szczególnie w krajach Południowej Europy, aż do czasów baroku w charakterze najważniejszego źródła węglowodanów. Jadalne kasztany są bogate w skrobię, zawierają też bardzo dużo błonnika pokarmowego, potasu i witamin z grupy B. Dieta św. Hildegardy zaleca ich spożywanie z uwagi na właściwości prozdrowotne, ponieważ wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Dodatkowo kasztany jadalne są lekkostrawne i można je jeść praktycznie w każdym wieku.
Pigwa jest obowiązkowym składnikiem diety św. Hildegardy. Zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu. Pigwa do herbaty na zimę jest w szczególności rekomendowana ponieważ wspomaga układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Oferujemy przetwory z pigwy przygotowane według sprawdzonych, naturalnych receptur, bez konserwantów i sztucznych barwników.
Piwo orkiszowe warzone jest w oparciu o sprawdzone receptury i czyste ekologiczne ziarno orkiszu. Jego charakterystyczną cechą jest fermentacja. Piwo orkiszowe w pierwszym etapie poddane jest tzw. fermentacji dolnej w celu wydobycia przyjemnego, czystego zapachu i smaku orkiszu. W drugim etapie tzw. fermentacji górnej wydobywa się jego pszeniczne cechy. Orkiszowe piwo jest delikatne, czyste w smaku, a jednocześnie nieco przyprawowe. Dodatkowo jest nie tylko rezerwuarem witamin i mikroelementów, ale syntezą nowoczesności z tradycją. Jego charakterystyczną cechą jest również naturalne zmętnienie i osad.
Mąka kasztanowa 500g Produkt z upraw ekologicznych. Nie zawiera glutenu. Wartość odżywcza w 100g: * białko 6,1g * węglowodany 73,3g * tłuszcz 3,7g * błonnik 7g