W naszym hildegardowym sklepiku znajdziecie różnego rodzaju mąki orkiszowe z prawdziwych odmiany orkiszu Oberkulmer Rotkorn, Schwabenkorn, Frankenkorn z oraz mąki bezglutenowe. Medycyna św. Hildegardy opiera się na spożywaniu przede wszystkim orkiszu, dlatego współpracujemy z gospodarstwami zajmującymi się uprawą tylko prawdziwych odmian, których uprawa przebiega w sposób ekologiczny i orkisz nie jest poddany modyfikacji.
Dlaczego mąka orkiszowa jest zdrowa?
Mąka orkiszowa jest źródłem energii. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, przez co dłużej pozostajemy syci. Oprócz tego znajdziemy w niej wiele cennych składników odżywczych takich jak: białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy z grupy A,B,E,K oraz wapń, potas, magnez, cynk i żelazo. Ziarno orkiszu wygląda inaczej niż ziarno pszenicy. Zboża mają inne DNA i różnią się profilem składników odżywczych. Uważa się, że mąka orkiszowa jest łatwiej przyswajalna przez organizm i ie oddziałuje na niego negatywnie analogicznie do pszenicy.
Mąka orkiszowa - zastosowanie:
Mąka orkiszowa ma podobną strukturę jak pszenna. Można ją stosować jako zdrową alternatywę. Mąka orkiszowa zawiera znacznie więcej błonnika i składników mineralnych. Wykorzystywana jest przede wszystkim do wypieku pieczywa, makaronu, naleśników, rogalików, bułeczek, pierogów, a nawet pizzy. Mąka orkiszowa charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem.
Spożywanie potraw orkiszowych ma korzystny wpływ na nasz organizm. Przygotowywanie rozmaitych posiłków z mąki orkiszowej jest niebywale proste i przyjemne. Pamiętajmy, produkty z mąki orkiszowej są gwarantem poprawienie stanu zdrowia.