Ziarno orkiszu umożliwia tworzenie różnych kombinacji, nie tylko dań i wypieków, ale także napojów. Jednym z nich jest piwo orkiszowe, które zachwyca delikatnym smakiem, a do tego jest zdrowe. Św. Hildegarda z Bingen mówiła o nim, że "(...) nadaje twarzy ładny kolor z uwagi na siłę i dobry sok zboża".
Piwo orkiszowe warzone jest w oparciu o sprawdzone receptury i czyste ekologiczne ziarno orkiszu. Jego charakterystyczną cechą jest fermentacja. Piwo orkiszowe w pierwszym etapie poddane jest tzw. fermentacji dolnej w celu wydobycia przyjemnego, czystego zapachu i smaku orkiszu. W drugim etapie tzw. fermentacji górnej wydobywa się jego pszeniczne cechy. Orkiszowe piwo jest delikatne, czyste w smaku, a jednocześnie nieco przyprawowe. Dodatkowo jest nie tylko rezerwuarem witamin i mikroelementów, ale syntezą nowoczesności z tradycją. Jego charakterystyczną cechą jest również naturalne zmętnienie i osad. Więcej o zaletach piwa orkiszowego możecie przeczytać na naszym blogu.