Delikatnie słodkawy chleb z mąką kasztanową

Chleb orkiszowo-kasztanowy.  Jeden z lepszych chlebków jakie ostatnio upiekłam. I co najważniejsze banalnie prosty w przygotowaniu. Dla mnie najważniejsze jest fakt,  że jest w 100% orkiszowy  i wyrasta bardzo szybko (u mnie ok. 40 minut)

Składniki na zaczyn:

       * 150g mąki orkiszowej

       * odrobina drożdży i cukru
       * 3/4 szklanki wody

 Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok.  15 minut.  

Składniki na ciasto chlebowe
  
        *
550g mąki orkiszowej

        * 500g mąki kasztanowej
        * 1 łyżeczka soli
        * 900ml wody ciepłej
        * 2 op. drożdży suchych u mnie to około 18g

 

Ciasto przygotowuje się bardzo szybko.  Mąkę orkiszową i kasztanową wymieszać z zaczynem, następnie dodać drożdże, sól, cukier i wodę. Całość wyrabiać mikserem około 10 minut i przełożyć do dwóch dobrze wysmarowanych keksówek. Pozostawić na 50 minut w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Piec w temperaturze 200st przez 45 minut.

Z ciasta wychodzą dwa duże chlebki, zazwyczaj dzielę składniki na pół, bo chleby są naprawdę duże.