Delikatnie słodkawy chleb z mąką kasztanową
Chleb orkiszowo-kasztanowy. Jeden z lepszych chlebków jakie ostatnio upiekłam. I co najważniejsze banalnie prosty w przygotowaniu. Dla mnie najważniejsze jest fakt, że jest w 100% orkiszowy i wyrasta bardzo szybko (u mnie ok. 40 minut)
Składniki na zaczyn:
* 150g mąki orkiszowej
* odrobina drożdży i cukru
* 3/4 szklanki wody
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut.
Składniki na ciasto chlebowe
* 550g mąki orkiszowej
* 500g mąki kasztanowej
* 1 łyżeczka soli
* 900ml wody ciepłej
* 2 op. drożdży suchych u mnie to około 18g
Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Mąkę orkiszową i kasztanową wymieszać z zaczynem, następnie dodać drożdże, sól, cukier i wodę. Całość wyrabiać mikserem około 10 minut i przełożyć do dwóch dobrze wysmarowanych keksówek. Pozostawić na 50 minut w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piec w temperaturze 200st przez 45 minut.
Z ciasta wychodzą dwa duże chlebki, zazwyczaj dzielę składniki na pół, bo chleby są naprawdę duże.