Przygotowuję je córce zazwyczaj na drugie śniadanie do szkoły. Są błyskawiczne w przygotowaniu, a smakują wspaniale, są wręcz przepyszne. Można do nich dodać bakalie, świetnie komponują się z żurawiną, która nadaje im lekko kwaśnego smaku. Tym razem wykonałam je w wersji uboższej.

Gorąco polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

* 200 g masła, temperatura pokojowa

 * 1 szklanka ksylitolu

 * 1/4 szklanki cukru trzcinowego

 * 1 jajko

 * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 * 1 laska wanilii

 * 1 szklanka mąki orkiszowej typ 630

 * 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 * 2,5 szklanki płatków orkiszowych grubych/ zazwyczaj je mielę przed dodaniem do ciasta. Można dodać również płatki z innego zboża.

 

Masło i ksylitol utrzeć w mikserze do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i ucierać dalej. Następnie dodać jajko i zmiksować. Gdyby masa będzie już gotowa , wsypać pozostałe składniki i ucierać. Ciasto ma dość zbitą konsystencję. . Z ciasta należy  uformować  kulki i rozpłaszczyć je w ręce. Blaszkę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 18 minut do lekkiego zbrązowienia  Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.