Bardzo aromatyczne, intensywne w smaku i ekspresowe w przygotowaniu. Nie ma nic prostszego w przygotowaniu jak ciasto migdałowe, które będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Jeżeli chcielibyście je przygotować, poniżej podaję na niego prosty przepis. Ciasto migdałowe możecie przygotować już w godzinę.
Dlaczego warto jeść migdały?
Migdały to bogate źródło:- potasu,
- cynku,
- manganu,
- wit. E,
- żelaza,
- kwasu foliowego,
- miedzi,
- potasu,
- wit. z grupy B,
- magnezu,
- błonnika,
- ryboflawiny,
- niacyny itp.
Na co pomagają migdały?
Migdały są skuteczne w walce z:- chorobami serca,
- cukrzycą,
- chorobami układu oddechowego,
- chorobami układu moczowego,
- chorobami układu odpornościowego,
- ze stresem,
Migdały a ciąża
Migdały są zalecane w ciąży, ponieważ zawierają dużą ilość kwasu foliowego, a także ... pomagają w walce ze zgagą i nudnościami, które często towarzyszą kobietom w ciąży. Ciasto migdałowe będzie więc idealną propozycją dla wszystkich mam, a w połączeniu z mąką orkiszową będzie zarówno pyszne jak i zdrowe.Jak zrobić ciasto migdałowe z mąki orkiszowej?
Sprawdź nasz prosty przepis, jak zrobić ciasto migdałowe z mąki orkiszowej?Składniki:
- 150g masła,
- 150g cukru ( u nas ksylitol),
- 3 jajka,
- skórka z pomarańczy i sok z niej wyciśnięty,
- 150g mąki migdałowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100g mąki orkiszowej typ 630.
Przygotowanie:
Wszystkie, wyżej wymienione, składniki włożyć do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masę przełożyć do formy o średnicy 20cm wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wyjąć, wystudzić i udekorować.Ciasto migdałowe z mąki orkiszowej robi się błyskawicznie:)
Polecam!