Bardzo aromatyczne, intensywne w smaku i ekspresowe w przygotowaniu. Nie ma nic prostszego w przygotowaniu jak ciasto migdałowe, które będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Jeżeli chcielibyście je przygotować, poniżej podaję na niego prosty przepis. Ciasto migdałowe możecie przygotować już w godzinę. 

Dlaczego warto jeść migdały?

Migdały to bogate źródło:
  • potasu,
  • cynku,
  • manganu,
  • wit. E,
  • żelaza,
  • kwasu foliowego,
  • miedzi,
  • potasu,
  • wit. z grupy B,
  • magnezu,
  • błonnika,
  • ryboflawiny,
  • niacyny itp.

Na co pomagają migdały?

Migdały są skuteczne w walce z:
  • chorobami serca,
  • cukrzycą,
  • chorobami układu oddechowego,
  • chorobami układu moczowego,
  • chorobami układu odpornościowego,
  • ze stresem,

Migdały a ciąża

Migdały są zalecane w ciąży, ponieważ zawierają dużą ilość kwasu foliowego, a także ... pomagają w walce ze zgagą i nudnościami, które często towarzyszą kobietom w ciąży. Ciasto migdałowe będzie więc idealną propozycją dla wszystkich mam, a w połączeniu z mąką orkiszową będzie zarówno pyszne jak i zdrowe.

Jak zrobić ciasto migdałowe z mąki orkiszowej?

Sprawdź nasz prosty przepis, jak zrobić ciasto migdałowe z mąki orkiszowej?

Składniki:

  • 150g masła,
  • 150g cukru ( u nas ksylitol),
  • 3 jajka,
  • skórka z pomarańczy i sok z niej wyciśnięty,
  • 150g mąki migdałowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100g mąki orkiszowej typ 630.

Przygotowanie:

Wszystkie, wyżej wymienione, składniki włożyć do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masę przełożyć do formy o średnicy 20cm wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 180 stopni  przez około 40 minut. Wyjąć, wystudzić i udekorować.
Ciasto migdałowe z mąki orkiszowej robi się błyskawicznie:)
Polecam!