Nie ma chyba osoby, która jako dziecko nie piłaby "mamusinowego syropu z czosnku, miodu i cytryny". Ten specyficznie pachnący syrop przygotowuję każdej zimy, w nadziei, że ochroni moją rodzinę przed infekcjami. Systematycznie zażywany rzeczywiście potrafi zdziałać cuda. Osobiście uwielbiam czosnek pod każdą postacią, niestety minusem jest jego kłopotliwy zapach, którego dość ciężko się pozbyć. Ponadto jedzony w wersji świeżej czasem podrażnia żołądek, a u niektórych osób wywołuje zgagę. Bezsprzecznie lepiej go jeść, niż nie jeść, ale niestety bywa dość kłopotliwy. Czy istnieje alternatywa dla "tradycyjnego" czosnku.
Czarny czosnek hiszpański
Ostatnio całkiem przypadkowo odkryłam czosnek w innej odsłonie, a mianowicie czarny czosnek hiszpański. Polecił mi go bardzo mądry lekarz. Na szczęście żyjemy w czasach, kiedy wszystko jest dostępne i kolejnego dnia czarny czosnek zagościł już w naszej diecie. Podobnie jak orkisz zamieszka z nami na stałe. :)Czarny czosnek hiszpański - zalety
Czarny czosnek w odróżnieniu od zwykłego czosnku nie piecze, nie szczypie w język, co powoduje, że chętniej jedzą go dzieci, nie ma nieprzyjemnego zapachu. Minusem jest tylko jego wygląd. Jak sama nazwa wskazuje, ząbek czosnku jest czarny, nie wygląda dość apatycznie, ale w smaku jest naprawdę wyborny, jest miękki, delikatnie kremowy. Nadaje się również do rozsmarowania na kanapce.
Czarny czosnek zawiera ogromna ilość przeciwutleniaczy, co wspomaga pracę układu odpornościowego. Wzmacnia system odpornościowy również ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i antywirusowe.
W odróżnieniu od tradycyjnego białego czosnku, czarnego czosnku można zjeść zdecydowanie więcej, bo jest lepiej tolerowany przez układ pokarmowy.
Czarny czosnek wykazuje również działanie odmładzając. Skuteczność jego w walce z procesami starzenia przewyższa biały czosnek aż o 39%. Ponadto poprawia koncentrację i przyczynia się do polepszenia pracy mózgu. Znakomicie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej, dlatego warto włączyć go do swojej codzieniej diety.
Jak wytwarza się czarny czosnek hiszpański?
Czarny czosnek produkowany jest w specjalnych warunkach przez kilkadziesiąt dni. Czosnek poddany jest naturalnemu procesowi fermentacji całych główek (dojrzewaniu), które zachodzą w odpowiedniej temperaturze. Trwa to około 4- 6 tygodni. Przez kolejne dni czosnek leżakuje, ulegając naturalnej oksydacji. Czosnek zyskuje czarny kolor w wyniku powstawania melanoidyny z cukrów. Proces fermentacji czosnku wpływa na wzrost przyswajalności substancji odżywczych i lepsze działanie antyoksydacyjne, zawiera większe stężenie przeciwutleniaczy niż świeży czosnek, dzięki dużej zawartości s - allilocysteiny. Jest łagodniejszy dla przewodu pokarmowego, nie podrażnia żołądka i nie wywołuje nieprzyjemnego pieczenia.
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat poddano wnikliwej analizie medycynę ludową i czosnek jest obecnie bohaterem ponad 1000 badań farmakologicznych. Większość z nich koncentruje się na roli czosnku w chorobach układu krążenia i nowotworowych, a także na jego przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających właściwościach. Wydaje się jasne, że czosnek jest leczniczym ziołem godnym uwagi – a nawet w pewnych przypadkach, pod względem działania, może dorównać lekom na receptę. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.VsQ75CzX.dpuf
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat poddano wnikliwej analizie medycynę ludową i czosnek jest obecnie bohaterem ponad 1000 badań farmakologicznych. Większość z nich koncentruje się na roli czosnku w chorobach układu krążenia i nowotworowych, a także na jego przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających właściwościach. Wydaje się jasne, że czosnek jest leczniczym ziołem godnym uwagi – a nawet w pewnych przypadkach, pod względem działania, może dorównać lekom na receptę. - See more at: http://www.digest.com.pl/jadalny-antybiotyk-i-pomoc-dla-serca#sthash.VsQ75CzX.dpuf
Czarny Czosnek : Spiżarnia domowa