Drożdżowe ciasto z konfiturą i malinami to ulubione ciasto mojej Córki. Jak mogłabym go nie zrobić? :-). Delikatne o waniliowej nucie z malinkami smakuje wybornie. Szybkie do wykonania:) Zobacz, jak w prosty sposób zrobić drożdżową struclę z konfiturą i malinami?

Co będzie nam potrzebne, aby zrobić drożdżową struclę?

Składniki:
  • 2 szkl. orkiszowej krupczatki
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej
  • 20g  świeżych drożdży
  • 2 jajka ( jedno do posmarowania na wierzchu)
  • 1/2 szkl. mleka /u nas roślinne/
  • 60g cukru/Ksylitol/
  • 50g masła
Składniki na nadzienie
  • konfitura z owoców leśnych
  • cukier z prawdziwą wanilii
  • 1 szklanka malin
Kruszonka

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 20 łyżek mąki orkiszowej
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 8 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Wszystkie składniki wyrobić do momentu powstania kruszonki.

Przygotowanie drożdżowej strucli

Orkiszową krupczatkę/ Dunst przesiać. Do miseczki wlać letnie mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru i
pokruszone drożdże. Całość wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 2-3 łyżki mąki orkiszowej,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.15 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodać
resztę mąki, cukru i jajka. Ciasto wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło. Ciasto
przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie. Ponownie zostawić  do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość
(ok. 30-40 minut). Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę i rozwałkować
na prostokąt (wym. ok. 35x40cm). Na ciasto rozłożyć konfiturę, szklankę malin, posypać wanilią
Ciasto zwinąć w roladę, a końcówki ciasta podwinąć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie struclę posypać kruszonką. Piec 180st. przez 45 minut.
Smacznego!