Ulubione ciasto mojej Córki. Jak mogłabym go nie zrobić? :-). Delikatne o waniliowej nucie z malinkami smakuje wybornie. Szybkie do wykonania:)


Składniki:

* 2 szkl. orkiszowej krupczatki
* 2-3 łyżki mąki orkiszowej
* 20g  świeżych drożdży
* 2 jajka ( jedno do posmarowania na wierzchu)
* 1/2 szkl. mleka /u nas roślinne/
* 60g cukru/Ksylitol/
* 50g masła



Składniki na nadzienie

* konfitura z owoców leśnych
* cukier z prawdziwą wanilii
* 1 szklanka malin

Kruszonka

Składniki na kruszonkę:
* 100 g masła
* 20 łyżek mąki orkiszowej
* łyżeczka cukru waniliowego
* 8 łyżek cukru
* 16 g cukru waniliowego

Wszystkie składniki wyrobić do momentu powstania kruszonki.


  Orkiszową krupczatkę/ Dunst przesiać. Do miseczki wlać letnie mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru i
pokruszone drożdże. Całość wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 2-3 łyżki mąki orkiszowej,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.15 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodać
resztę mąki, cukru i jajka. Ciasto wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło. Ciasto
przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie. Ponownie zostawić  do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość
(ok. 30-40 minut). Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę i rozwałkować
na prostokąt (wym. ok. 35x40cm). Na ciasto rozłożyć konfiturę, szklankę malin, posypać wanilią
Ciasto zwinąć w roladę, a końcówki ciasta podwinąć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie struclę posypać kruszonką. Piec 180st. przez 45 minut.
Smacznego!