Drożdżowe ciasto z konfiturą i malinami to ulubione ciasto mojej Córki. Jak mogłabym go nie zrobić? :-). Delikatne o waniliowej nucie z malinkami smakuje wybornie. Szybkie do wykonania:) Zobacz, jak w prosty sposób zrobić drożdżową struclę z konfiturą i malinami?
Co będzie nam potrzebne, aby zrobić drożdżową struclę?
Składniki:- 2 szkl. orkiszowej krupczatki
- 2-3 łyżki mąki orkiszowej
- 20g świeżych drożdży
- 2 jajka ( jedno do posmarowania na wierzchu)
- 1/2 szkl. mleka /u nas roślinne/
- 60g cukru/Ksylitol/
- 50g masła
- konfitura z owoców leśnych
- cukier z prawdziwą wanilii
- 1 szklanka malin
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 20 łyżek mąki orkiszowej
- łyżeczka cukru waniliowego
- 8 łyżek cukru
- 16 g cukru waniliowego
Wszystkie składniki wyrobić do momentu powstania kruszonki.
Przygotowanie drożdżowej strucli
Orkiszową krupczatkę/ Dunst przesiać. Do miseczki wlać letnie mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru ipokruszone drożdże. Całość wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 2-3 łyżki mąki orkiszowej,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.15 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodać
resztę mąki, cukru i jajka. Ciasto wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło. Ciasto
przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie. Ponownie zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość
(ok. 30-40 minut). Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę i rozwałkować
na prostokąt (wym. ok. 35x40cm). Na ciasto rozłożyć konfiturę, szklankę malin, posypać wanilią
Ciasto zwinąć w roladę, a końcówki ciasta podwinąć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie struclę posypać kruszonką. Piec 180st. przez 45 minut.Smacznego!