Święta Hildegarda z Bingen zalecała, by dzień rozpocząć ciepłym i pożywnym posiłkiem złożonym z orkiszu, owoców, rodzynek, miodu i babki płesznik. Podstawą tego posiłku jest orkisz w postaci habermusu, czyli drobno zmielonego ziarna lub płatków. Bardzo lubimy habermus orkiszowy.  Jest niesamowicie syty i energetyczny. Czasem dodaję do habermusu łyżkę mąki kasztanowej, bo ma dobroczynne działanie dla naszego żołądka.

Czym jest habermus?

Habermus to nic innego jak cudowne śniadanie – przygotowane według przepisu św.Hildegardy z Bingen. Śniadanie, które składa się z najlepszych możliwych składników. Spróbujcie koniecznie naszej propozycji.

Prosty przepis na habermus orkiszowy z malinami

Składniki:
  • 1,5 szklanki habermusu,
  • 2  szklanki wody,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki płatków z migdałów,
  • 1 jabłko,
  • szczypta galgantu i bertramu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka babki płesznik.
Przygotowanie:
Do garnka wlać 2 szklanki wody, wsypać habermus lub płatki orkiszowe. Następnie dodać miód, rodzynki, jabłko i całość gotować około 10 minut, aż habermus ( płatki) zmiękną. Dodać bertram, galgant.  Habermus przełożyć do miseczki, posypać płatkami migdałów, babką płesznik i sezonowymi owocami.
Smacznego:)