Bardzo często wykonuję różnego rodzaju pasty warzywne. Najczęściej na moim stole goszczą pasty na bazie fasoli czerwonej, białej. Jedną z naszych ulubionych jest jednak hummus z ciecierzycy. Wykonuję się go bardzo szybko. Jedyny minus to dość długie moczenie... Zobaczcie szybki i prosty przepis na Hummus z ciecierzycy. Może i Wam przypadnie do gustu.
Jak wykonać hummus z ciecierzycy?
Składniki na hummus:- 250g ciecierzycy (szklanka)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżkę oliwy
- 1/4 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- szczypiorek
Ciecierzycę płuczę, zalewam wodą i odstawiam na noc do napęcznienia. Następnie gotuję około 2 do 3 godzin w osolonej wodzie. Kiedy ciecierzyca zmięknie wrzucam wszystko do robota kuchennego i wszystko miksuję. Dodaję czosnek, wyciśniety sok z cytryny, oliwę. Pasta jest bardzo gęsta, dlatego dodaję odrobię wody. Jest wówczas bardziej gładka i łatwiej rozsmarowuje się na kanapce. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi można dodać szczypiorek.