Bardzo często wykonuję różnego rodzaju pasty warzywne.  Najczęściej na moim stole goszczą pasty na bazie fasoli czerwonej, białej. Jedną z naszych ulubionych jest jednak hummus z ciecierzycy. Wykonuję się go bardzo szybko. Jedyny minus to dość długie moczenie... Zobaczcie szybki i prosty przepis na Hummus z ciecierzycy. Może i Wam przypadnie do gustu.

Jak wykonać hummus z ciecierzycy?

Składniki na hummus:
  • 250g ciecierzycy (szklanka)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżkę oliwy
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • szczypiorek
Jak wykonać na hummus:
Ciecierzycę płuczę, zalewam wodą i odstawiam na noc do napęcznienia. Następnie gotuję około 2 do 3 godzin w osolonej wodzie. Kiedy ciecierzyca zmięknie wrzucam wszystko do robota kuchennego i wszystko miksuję. Dodaję czosnek, wyciśniety sok z cytryny, oliwę. Pasta jest bardzo gęsta, dlatego dodaję odrobię wody. Jest wówczas bardziej gładka i łatwiej rozsmarowuje się na kanapce. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi można dodać szczypiorek.