Lubię piec i gotować późnym wieczorem, mam wówczas mnóstwo czasu, upragniony spokój , nikt nie biega wokół mnie i nie zadaje tysiąca pytań:) a tym samym dekoncentruje mnie. Tylko ja i przepis. I tak wyczarowałam około 1 w nocy kruche ciasteczka z malinowym nadzieniem.
Poniżej przedstawiam prosty przepis na ciasteczka orkiszowe z nadzieniem malinowym, które są nie tylko pyszne, ale równie proste w przygotowaniu.
Ciasteczka orkiszowe - przepis:
Co będzie nam potrzebne?
Składniki:
250g mąki orkiszowej 405
2 łyżki mąki migdałowej
90 g cukru pudru
180g masła schłodzonego ( w moim przypadku margaryna bezmleczna)
1 żółtko
do przełożenia: konfitura w moim przypadku malinowa
Jak przygotować ciasteczka orkiszowe?
Wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego i zmiksować lub po prostu zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wrzucić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy, pamiętajcie, że należy stolnicę dokładnie obsypać mąkę, by ciasto się nie kleiło. Ciasto rozwałkować na około 1,5 mm i wykroić okrągłe ciasteczka. Z niektórych okrągłych ciasteczek należy wykroić mniejszą foremką serduszka, gwiazdki, co macie akurat pod ręką. Ciastka piec w temperaturze 190st. około 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka ostudzić i na pełne ciasteczko nałożyć konfiturę, a na konfiturę położyć ciasteczko z wykrojonym wzorkiem.
Smacznego :)
Przepis zmodyfikowany. Pochodzi ze strony Moje wypieki