Muffinki orkiszowe to pyszna przekąska dla starszych i młodszych. Coś zdrowego i szybkiego, czyli to, co lubię najbardziej. Przygotowuje się je w 10 minut i znikają w mgnieniu oka. Zobaczcie, jak zrobić muffinki orkiszowe?
Muffinki orkiszowe - przepis:
Składniki:
- 180g masła
- 150g cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu lawendowego
- 3 jajka
- 200g mąki orkiszowej
- Dodałam 100g mąki orkiszowej 1050, 50g mąki orkiszowej 630 i 50g mąki kasztanowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- posiekane migdały
- 2 łyżeczki kwiatów lawendy
Masło połączyć z cukrem i wymieszać na puszysty krem. Następnie stoponiowo dodać jajka, mąkę orkiszową, miód lawendowy, proszę do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką i na koniec dodać posiakane migdały oraz kwiaty lawendy. Masę wyłożyć do malutkich foremek i piec w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu babeczki posmarować miodem lawendomym i udekorować posiakanymi migdałami i kwiatkami lawendy.