Macierzanka należy do jednej z trzech najważniejszych przypraw w kuchni św. Hildegardy. Zawiera eteryczne olejki, garbniki i flawonoidy. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi i idealnie pasuje do wszystkich warzyw. Można stosować ją również do wypieków. Macierzankę w odróżnieniu do innych przypraw hildegardowych należy gotować wraz z potrawą. Nadają im pikantnego, śródziemnomorskiego smaku.
Macierzanka wg św. Hildegardy
Św. Hildegarda pisała o macierzance:
"...macierzanka jest ciepła i umiarkowana. A człowiek, który ma chore ciało, tak, że jego chore ciało swędzi, powinien jeść macierzankę z daniami mięsnymi, a ciało jego będzie wewnętrznie oczyszczone i uzdrowione. Kogo bardzo swędzi skóra, niech rozgniecie macierzankę, doda trochę tłuszczu i przekształcić w postać maści, namaści się i zyska zdrowie..."
Zastosowanie macierzanki
Macierzanka jest uważana w medycynie św. Hildegardy za przyprawę poprawiającą kondycję skóry. Jest to tzw.: "krem dla skóry." Warto mieć ją w swojej ziołowej kuchni i stosować ją regularnie, a w szczególności jeśli kogoś dręczą problemy skórne.
Ponadto macierzanka wpływa korzystnie na proces przemiany materii i oczyszcza krew. Hildegarda polecała macierzankę w stanach wzmożonego braku koncentracji i problemach z pamięcią. Macierzanka stanowi bardzo dobry pokarm odżywczy dla naszego mózgu. Szczególnie polecana osobom zapracowanym i przemęczonym, u których obserwuje się zaburzenia koncentracji. Warto macierzankę stosować systematycznie, a nasz mózg dzięki naturalnym substancjom witalnym zawartym w macierzance, będzie długo pracował na wysokim poziomie. Macierzankę z powodzeniem można podawać dzieciom.
Ciasteczka orkiszowe z macierzanką - przepis
Składniki:
- 1 kg mąki orkiszowej,
- 150g mielonych migdałów,
- 400g masła,
- 300 g cukru,
- 2 łyżki macierzanki,
- 4 jaja,
- 150 ml wody
Wszystkie składniki połączyć. Ciasto odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykroić ciasteczka i piec w temperaturze 180st. 20 minut.