Macierzanka należy do jednej z trzech najważniejszych przypraw w kuchni św. Hildegardy.  Zawiera eteryczne olejki, garbniki i flawonoidy.  Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi i idealnie pasuje do wszystkich warzyw. Można stosować ją również do wypieków.  Macierzankę w odróżnieniu do innych przypraw hildegardowych należy gotować wraz z potrawą. Nadają im pikantnego, śródziemnomorskiego smaku.

Macierzanka wg św. Hildegardy

Św. Hildegarda pisała o macierzance:
"...macierzanka jest ciepła i  umiarkowana. A człowiek, który ma chore ciało, tak,  że jego chore ciało  swędzi, powinien  jeść macierzankę z daniami mięsnymi, a ciało jego będzie wewnętrznie oczyszczone i uzdrowione.  Kogo bardzo swędzi skóra, niech rozgniecie macierzankę, doda trochę tłuszczu i przekształcić  w postać maści,  namaści się i zyska zdrowie..."

Zastosowanie macierzanki

Macierzanka jest uważana w medycynie św. Hildegardy za przyprawę poprawiającą kondycję skóry. Jest to tzw.: "krem dla skóry." Warto mieć ją w swojej ziołowej kuchni i stosować ją regularnie, a w szczególności jeśli kogoś dręczą problemy skórne.

Ponadto macierzanka wpływa korzystnie na proces przemiany materii i oczyszcza krew. Hildegarda polecała  macierzankę w stanach wzmożonego braku koncentracji i problemach z pamięcią. Macierzanka stanowi bardzo dobry pokarm odżywczy dla naszego mózgu. Szczególnie polecana osobom zapracowanym i przemęczonym, u których obserwuje się zaburzenia koncentracji. Warto macierzankę stosować systematycznie, a nasz mózg dzięki naturalnym substancjom witalnym zawartym w macierzance,  będzie długo pracował na wysokim poziomie. Macierzankę z powodzeniem można podawać dzieciom.

Ciasteczka orkiszowe z macierzanką - przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej,
  • 150g mielonych migdałów,
  • 400g masła,
  • 300 g cukru,
  • 2 łyżki macierzanki,
  • 4 jaja,
  • 150 ml wody

Wszystkie składniki połączyć. Ciasto odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykroić ciasteczka i piec w temperaturze 180st. 20 minut.