Strucla to ciasto drożdżowe, które jest nieśmiertelne. Jest przepyszne!! Sekret tkwi nie tylko w dobrym przepisie, ale przede wszystkim w odpowiednim typie mąki. Mąka musi być delikatniejsza niż kasza manna, a grubsza niż typowa mąką. Taka mąką to orkiszowy Dunst, czyli coś pomiędzy kaszą manną, a mąkę. Ciasto wyszło obłędnie pyszne. Dunst to specjalny przemiał ziarna, typowy do strucli, ciast drożdżowych i makaronów

Składniki:

* 3 szklanki orkiszowego Dunstu
* 2 jajka
* 2 łyżki ksylitolu lub innego cukru
* 50g miękkiego masła
* ok. 1/2 szklanki mleka/ u nas roślinne/
* 25 g świeżych drożdże
* szczypta soli
* 5 jabłek
* cynamon, cukier waniliowy lub mielona wanilia Burbon

Kruszonka


*
2 łyżki masła
* 2 łyżki cukru brązowego
* 3 łyżki mąki


Jeśli używamy świeżych drożdży, wykonujemy najpierw zaczyn. Drożdże połączyć z łyżką cukru i 4 łyżkami ciepłego mleka. Całość wymieszać i odstawić w w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn jest już gotowy, do miski włożyć wszystkie składniki i wyrabiać, można wyrabiać mikserem i ku tej wersji się zawsze skłaniam. Odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa prostokąty. Ciasto na orkiszowym Dunst bardzo ładnie się formuję i wałkuje.
Jabłka obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Do jabłek dodać cukier waniliowy, cynamon. Farsz ułożyć na prostokątnych kawałkach ciasta. Ciasto zwinąć w roladę, a końcówki ciasta podwinąć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie struclę posypać kruszonką. Piec 180st. przez 45 minut.