Bardzo lubię mąkę orkiszową  z pełnego przemiału.  Jest bardzo odżywcza, i stanowi  doskonałe  źródło błonnika, żelaza i magnezu. Niestety  nie do końca nadaje się do pieczenia, gdyż ciasta z tego rodzaju mąki są dość ciężkie. Natknęłam się ostatnio na ciekawy przepis,  którego bazą jest właśnie mąka z pełnego przemiału. Ciasteczka są doskonałe i tak jak szybko się je przygotowuje, tak szybko znikają. Czas przygotowani i pieczenia to około 25 minut. Jak dla mnie rewelacja.....:)

Przepis na orkiszowe ciasteczka pełnoziarniste

Składniki:

  • 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g masła, zimnego ( w moim przypadku margaryna bezmleczna),
  • 70 g ksylitolu,
  • 1 jajko.

Do przełożenia:

- konfitura z wiśni

Jak zrobić orkiszowe ciasteczka?

Wszystkie składniki należy zagnieść lub wrzucić do robota kuchennego i całość zmiksować do momentu otrzymania gładniej, jednolitej masy. Ciasto ma piękny jasnobrązowy kolor . Należy uformować z niego malutkie kuleczki, każdą z nich spłaszczyć widelcem i  ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190st. przez15 minut.

Wyjąć, wystudzić i przełożyć konfiturą.

Smacznego:)

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki