Bardzo lubię mąkę orkiszową z pełnego przemiału. Jest bardzo odżywcza, i stanowi doskonałe źródło błonnika, żelaza i magnezu. Niestety nie do końca nadaje się do pieczenia, gdyż ciasta z tego rodzaju mąki są dość ciężkie. Natknęłam się ostatnio na ciekawy przepis, którego bazą jest właśnie mąka z pełnego przemiału. Ciasteczka są doskonałe i tak jak szybko się je przygotowuje, tak szybko znikają. Czas przygotowani i pieczenia to około 25 minut. Jak dla mnie rewelacja.....:)
Przepis na orkiszowe ciasteczka pełnoziarniste
Składniki:
- 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g masła, zimnego ( w moim przypadku margaryna bezmleczna),
- 70 g ksylitolu,
- 1 jajko.
Do przełożenia:
- konfitura z wiśni
Jak zrobić orkiszowe ciasteczka?
Wszystkie składniki należy zagnieść lub wrzucić do robota kuchennego i całość zmiksować do momentu otrzymania gładniej, jednolitej masy. Ciasto ma piękny jasnobrązowy kolor . Należy uformować z niego malutkie kuleczki, każdą z nich spłaszczyć widelcem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190st. przez15 minut.
Wyjąć, wystudzić i przełożyć konfiturą.
Smacznego:)
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki