Przygotowanie tego zajmuje dosłownie chwilkę, dlatego jak tylko mam pod ręką owoce i czas, to chętnie robię orkiszowe crumble.
Dlaczego warto przygotować orkiszowe crumble?
Orkiszowe crumble to szybki i pyszny deser, który przypadnie do gustu nie tylko dorosłym ale i dzieciom. Wystarczą tylko owoce i trochę chęci i w godzinę możemy stworzyć pyszny deser dla całej rodziny.
Jak zrobić orkiszowe crumble - przepis:
Masa owocowa:
- 300 g rabarbaru
- 2 duże jabłka
- 70 g cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Kruszonka
- 60 g mąki orkiszowej, razowej
- 60 g wiórek kokosowych
- 1 laski wanilii
- 40 ml oliwy / oleju /lub tłuszczu kokosowego czy rozpuszczonego masła/
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, posypać cynamonem. Wymieszać z cukrem i przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia. Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią i wiórkami. Następnie dodawać powoli oliwę tak, by utworzyć kruszonkę. Posypać nią rabarbar i jabłka. Wszystko piec ok. 25-30 minut w temperaturze 200stopni. , aż kruszonka dobrze się zrumieni, a rabarbar i jabłka będą miękkie. Podawać na ciepło, np. z dodatkiem jogurtu, gałki lodów.