Połączenie wanilii z dżemem porzeczkowym w puszystych, słodkich drożdżówkach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Szczególnie lubiane przez dzieci. Z przepisu można upiec dużą formę drożdżówek, jest to zdecydowanie porcja rodzinna ;-). Zobaczcie jak w prosty sposób zrobić drożdżówki orkiszowe z nadzieniem porzeczkowym.
Przepis na orkiszowe drożdżówki porzeczkowe
Składniki
Ciasto:
- 500g mąki orkiszowej typ 630,
- 50g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 125 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego/ jedna laska wanilii,
- szczypta soli,
- 125g margaryny ( u nas bezmleczna),
- szklanka mleka ( u nas roślinne).
Jak przygotować orkiszowe drożdżówki krok po kroku?
Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do miseczki dodać 2 łyżki mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże i zalać odrobiną mleka. Zaczyn pozostawić tak długo, aż drożdże podrosną. Jajka zmiksować z cukrem, dodać wanilię i wlać do mąki. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, rozpuszczoną margarynę. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować dżemem. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180st.