Połączenie  wanilii z dżemem  porzeczkowym  w puszystych, słodkich drożdżówkach  to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Szczególnie lubiane przez dzieci. Z przepisu można upiec  dużą formę drożdżówek, jest to zdecydowanie porcja rodzinna ;-). Zobaczcie jak w prosty sposób zrobić drożdżówki orkiszowe z nadzieniem porzeczkowym.

Przepis na orkiszowe drożdżówki porzeczkowe

Składniki

Ciasto:

  • 500g mąki orkiszowej typ 630,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 125 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego/ jedna laska wanilii,
  • szczypta soli,
  • 125g margaryny ( u nas bezmleczna),
  • szklanka mleka ( u nas roślinne).

Jak przygotować orkiszowe drożdżówki krok po kroku?

Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do miseczki dodać 2 łyżki mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże i zalać odrobiną mleka. Zaczyn pozostawić tak długo, aż drożdże podrosną. Jajka zmiksować z cukrem, dodać wanilię i wlać do mąki. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, rozpuszczoną margarynę. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować dżemem. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180st.