Szybkie bułeczki orkiszowe na weekendowe śniadanko. Jak sama nazwa wskazuje bez problemu je przygotujemy i z pewnością posmakują zarówno starszym jak i młodszym smakoszom. Podpowiadamy, jak zrobić śniadaniowe bułeczki orkiszowe ze szpinakiem i pieczarkami?
Przepis na bułeczki orkiszowe ze szpinakiem i pieczarkami?
Składniki:Ciasto:
- 500g mąki orkiszowej typ 630
- 200g mąki razowej
- 20 g drożdży
- 5 łyżek ketchupu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka wody ( ciepłej)
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zagnieść lub wrzucić do robota kuchennego i wyrabiać około10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne.
Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 50 minut.
Przygotowanie farszu:
100g szpinaku
5 sztuk pieczarek
1 cukinia
3 łyżki ketchupu
Warzywa pokroić w plastry lub paski. Ciasto rozwałkować tak by powstał prostokąt. Na cieście rozsmarować ketchup i ułożyć szpinak, cukinię i pieczarki. Zwinąć ciasto, by powstała rolada. Roladę pokroić w 3 cm plastry. Ułożyć na blaszcze w odstępach, przykryć ręczniczkiem i odstawić na kolejne 10 minut. Piec w temperaturze 200st przez 15 minut.
Smacznego