Szybkie bułeczki orkiszowe na weekendowe śniadanko. Jak sama nazwa wskazuje bez problemu je przygotujemy i z pewnością posmakują zarówno starszym jak i młodszym smakoszom. Podpowiadamy, jak zrobić śniadaniowe bułeczki orkiszowe ze szpinakiem i pieczarkami?

Przepis na bułeczki orkiszowe ze szpinakiem i pieczarkami?

Składniki:

Ciasto:
  •  500g mąki orkiszowej typ 630
  •  200g mąki razowej
  •  20 g drożdży
  •  5 łyżek ketchupu
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1 łyżka oliwy
  •  1 szklanka wody ( ciepłej)

 Przygotowanie ciasta:

  Wszystkie składniki zagnieść lub wrzucić do robota kuchennego i wyrabiać około10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne.  
  Przełożyć  do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 50 minut.

 
 Przygotowanie farszu:

 100g szpinaku
 5 sztuk pieczarek
 1 cukinia
 3 łyżki ketchupu
 
Warzywa pokroić w plastry lub paski. Ciasto rozwałkować tak by powstał prostokąt. Na cieście  rozsmarować ketchup i ułożyć szpinak, cukinię i pieczarki. Zwinąć ciasto, by powstała rolada. Roladę pokroić w 3 cm plastry. Ułożyć na blaszcze w  odstępach, przykryć ręczniczkiem i odstawić na kolejne 10 minut. Piec w temperaturze 200st przez 15 minut.

Smacznego