Pyszne jesienne muffinki z dyniowego puree, jabłkiem i pomarańczą. Ze względu na porę roku dodałam dość sporo cynamonu i zmielonych goździków. Jeśli ktoś ich nie lubi, można je pominąć w przepisie. Cynamon dodaje pysznego korzennego smaku i warto go zachować. Jeśli mamy już wcześniej przygotowane puree z dyni to wyrób ciasta na muffinki zajmie 3 minutki. Są bardzo pożywne i zdrowe, gdyż zawierają w sobie owoce i warzywa:)

Orkiszowo - kasztanowe muffinki, czy warto je zrobić?

Zdecydowanie warto. Są wilgotne, puszyste i sprężyste, a do tego ... pyszne. Zasmakują każdemu, kto chociaż raz ich spróbuje.

Jak zrobić orkiszowo - kasztanowe muffinki

Składniki: na 18 sztuk

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej,
  • 50 g mąki kasztanowej,
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonych goździków,
  • odrobina soli,
  • 80-100 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 200 g puree z dyni,
  • 1 jabłko starte,
  • 1 pomarańczko wycisnąć z niego sok.
Przygotowanie:

Dynie zazwyczaj przygotowuję w piekarniku. Piekę ją w temp. 180st., pod przykryciem, około 60 minut, a następnie miksuję.

Następnie, w jednym naczyniu należy wymieszać składniki suche: mąkę orkiszową z kasztanową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, mielone goździki i odrobinę soli. W drugim roztrzepać 4 jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem, sokiem i miąższem z pomarańczy i cukrem.

Suche składniki przesypać do miski ze składnikami mokrymi i delikatnie wymieszać.

Formę wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 175ºC przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :-).