Pyszne jesienne muffinki z dyniowego puree, jabłkiem i pomarańczą. Ze względu na porę roku dodałam dość sporo cynamonu i zmielonych goździków. Jeśli ktoś ich nie lubi, można je pominąć w przepisie. Cynamon dodaje pysznego korzennego smaku i warto go zachować. Jeśli mamy już wcześniej przygotowane puree z dyni to wyrób ciasta na muffinki zajmie 3 minutki. Są bardzo pożywne i zdrowe, gdyż zawierają w sobie owoce i warzywa:)
Orkiszowo - kasztanowe muffinki, czy warto je zrobić?
Zdecydowanie warto. Są wilgotne, puszyste i sprężyste, a do tego ... pyszne. Zasmakują każdemu, kto chociaż raz ich spróbuje.
Jak zrobić orkiszowo - kasztanowe muffinki
Składniki: na 18 sztuk
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej,
- 50 g mąki kasztanowej,
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki mielonych goździków,
- odrobina soli,
- 80-100 g cukru,
- 4 jajka,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 200 g puree z dyni,
- 1 jabłko starte,
- 1 pomarańczko wycisnąć z niego sok.
Dynie zazwyczaj przygotowuję w piekarniku. Piekę ją w temp. 180st., pod przykryciem, około 60 minut, a następnie miksuję.
Następnie, w jednym naczyniu należy wymieszać składniki suche: mąkę orkiszową z kasztanową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, mielone goździki i odrobinę soli. W drugim roztrzepać 4 jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem, sokiem i miąższem z pomarańczy i cukrem.
Suche składniki przesypać do miski ze składnikami mokrymi i delikatnie wymieszać.
Formę wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 175ºC przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-).