Wszyscy moi domownicy uwielbiają dynię i to w każdej postaci. Odwiedzając moją babcię  mieszkającą na wsi w okresie jesiennym,  zawsze otrzymuję od niej kosz warzyw oraz piękną  i dorodną  dynię.  Jest tak olbrzymia, że nie sposób przygotować z niej cokolwiek na raz:). Najczęściej przechowuję  mój skarb w chłodnym miejscu i gdyż dzięki temu wyczarowałam pewnego, zimowego dnia pyszny pasztecik dyniowy z dodatkiem ciecierzycy.

Dlaczego warto jeść dynię?

Odpowiedź na wyżej postawione pytanie jest dość prosta. Dynia jest bardzo zdrowa:
  1. Działa przeciwzapalnie.
  2. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
  3. Wzmacnia układ odpornościowy.
  4. Dba o skórę.
  5. Idealnie nawilża.
  6. Działa odchudzająco.
  7. Zwalcza wirusy i pasożyty.

Jak zrobić pasztet z dyni i ciecierzycy?

Składniki:
  • 250 g upieczonej dyni
  • 150g ugotowanej ciecierzycy
  • 50g ugotowanego  mięsa ( może być również wersja wegetariańska)
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego zamiast 1 jajka ( taką wersja jest dla mojego alergika)
  • 50ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę namaczamy na minimum 8-12 h, najlepiej jednak na około 24h, gdyż pozbywamy ją  substancji anty - odżywczych.  Odlewamy wodę w której się moczyła, dolewamy świeżej i ½ łyżeczki soli. Ciecierzycę gotujemy do miękkości ok. 60 minut Cebulę drobno kroimy i podsmażamy wraz z czosnkiem na oliwie. Czekamy chwilkę, aż cebulka wraz czosnkiem się zeszkli i odstawiamy. W między czasie wstawiamy dynię do piekarnika na około 30 minut i podpiekamy.   Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, studzimy a następnie mielimy wraz z podpieczoną dynią i mięsem w maszynce lub robocie kuchenny. Do masy dajemy usmażoną cebulę wraz z czosnkiem, mielony len, przecier pomidorowy.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc gładką masę. Piekarnik nagrzewamy  do temperatury 180°C . Keksówkę oprószamy w/g uznania, przekładamy do niej powstałą warzywno- mięsną masę, delikatnie  ubijamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pasztet pieczemy przez 40 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce.