Wszyscy moi domownicy uwielbiają dynię i to w każdej postaci. Odwiedzając moją babcię mieszkającą na wsi w okresie jesiennym, zawsze otrzymuję od niej kosz warzyw oraz piękną i dorodną dynię. Jest tak olbrzymia, że nie sposób przygotować z niej cokolwiek na raz:). Najczęściej przechowuję mój skarb w chłodnym miejscu i gdyż dzięki temu wyczarowałam pewnego, zimowego dnia pyszny pasztecik dyniowy z dodatkiem ciecierzycy.
Dlaczego warto jeść dynię?
Odpowiedź na wyżej postawione pytanie jest dość prosta. Dynia jest bardzo zdrowa:- Działa przeciwzapalnie.
- Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Dba o skórę.
- Idealnie nawilża.
- Działa odchudzająco.
- Zwalcza wirusy i pasożyty.
Jak zrobić pasztet z dyni i ciecierzycy?
Składniki:- 250 g upieczonej dyni
- 150g ugotowanej ciecierzycy
- 50g ugotowanego mięsa ( może być również wersja wegetariańska)
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego zamiast 1 jajka ( taką wersja jest dla mojego alergika)
- 50ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy na minimum 8-12 h, najlepiej jednak na około 24h, gdyż pozbywamy ją substancji anty - odżywczych. Odlewamy wodę w której się moczyła, dolewamy świeżej i ½ łyżeczki soli. Ciecierzycę gotujemy do miękkości ok. 60 minut Cebulę drobno kroimy i podsmażamy wraz z czosnkiem na oliwie. Czekamy chwilkę, aż cebulka wraz czosnkiem się zeszkli i odstawiamy. W między czasie wstawiamy dynię do piekarnika na około 30 minut i podpiekamy. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, studzimy a następnie mielimy wraz z podpieczoną dynią i mięsem w maszynce lub robocie kuchenny. Do masy dajemy usmażoną cebulę wraz z czosnkiem, mielony len, przecier pomidorowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C . Keksówkę oprószamy w/g uznania, przekładamy do niej powstałą warzywno- mięsną masę, delikatnie ubijamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pasztet pieczemy przez 40 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce.