Idealne na podwieczorek, pysznie słodyczą pachnące rogaliki. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, natomiast cały proces trwa dość długo, co wzmaga na nie apetyt. Rogaliki długo zachowują świeżość, wystarczy je przechowywać w temperaturze pokojowej lub pod kloszem do ciasta.
Są mięciutkie i szybko znikają:)

Jeżeli poszukujecie sprawdzonego, zdrowego i smacznego przepisu na super przekąskę dla siebie i swoich dzieci rogaliki orkiszowe będą najlepszym rozwiązaniem.

Jak robić rogaliki orkiszowe?

Składniki:
Ciasto
  • 15 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant,
  • 1/2 szklanki mleka/ u nas wersja mleko roślinne,
  • 250g mąki orkiszowej 630,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 100g masła/ u nas wersja bezmleczna.
  • jajko do posmarowania,
  • cukier puder.

Jak przygotować rogaliki orkiszowe krok po kroku?

Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i dobrze wymieszać. Dodać odrobinę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać , przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do wyrośniętych drożdży przesiać mąkę i zamieszać drewnianą łyżką. Jajko roztrzepać z cukrem, solą i masę dodać do mąki orkiszowej. Całość wymieszać i dodać kawałki miękkiego masła. Ciasto wyrabiać energicznie, ugniatając. Można wyrabiać ręką lub mieszadłem, wolę zdecydowanie tę drugą wersję. Ciasto musi łatwo odklejać się od rąk, dopóki się klei należy je dalej wyrabiać. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski, przykryć ponownie lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto ponownie wyrobić i odstawić na noc do lodówki. Po 12 godzinach  ciasto wyrabiać około 5 minut , rozwałkować na podsypanej stolnicy i powykrawać z niego kwadraty. Z brzegu położyć łyżeczkę marmolady i zwinąć w rulonik. Uformować rogalika. Rozłożyć rogaliki na blaszce wyłożonych papierem do pieczenia. Zazwyczaj dla uzyskania złotego koloru smaruję je jakiem. Ostawić ponownie na 30 minut, aż podrosną.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15-18 minut. Na koniec można posypać cukrem pudrem.