Pyszne rogaliki orkiszowe z czarnuszką. Wyglądają bajecznie, a smakują jeszcze lepiej. Natchnęła mnie moja córeczka, która ze względu na swoją alergię nie wszystko może jeść w przedszkolu, stąd pomysł na rogaliki bez mleka i bez pszenicy. Są mięciutkie. Smakują na słodko i świetnie komponują się z pastami. Hmm są chyba uniwersalne:)

Jak przygotować rogaliki orkiszowe?

Składniki:

  • 600g mąki orkiszowej ( zrobiłam je z typ 630) Są zdecydowanie delikatniejsze)
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 15 g drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g roztopionego masła bezmlecznego  ( można użyć zwykłego)
  • 250-300g mleka roślinnego ( można  użyć zwykłego mleka)

Z świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Należy je rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i 3 łyżki mleka. Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże delikatnie podrosną.

Ułatwiam sobie pracę i wszystko wrzucam do robota kuchennego. Wersją dla bardziej ambitnych. Mąkę należy połączyć z zaczynem z drożdży, jajkami, olejem, solą, roztopionym masłem, mlekiem i całość wyrabiać około 10 minut.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość i całość przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasta jest dość sporo i najwygodniej jest podzielić je na pół. Każdą część rozwałkować na grubość 0,5 cm i posmarować roztopionym masłem. Z ciasta powykrawać kwadraciki i zawinąć w kształt rogalika.

Ułożyć na blaszce, przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pięknie wyrośnięta rogaliki posmarować jajkiem. i obsypać czarnuszką. Smacznego

Przepis zmodyfikowany. Pochodzi ze strony Moje wypieki