Pyszne rogaliki orkiszowe z czarnuszką. Wyglądają bajecznie, a smakują jeszcze lepiej. Natchnęła mnie moja córeczka, która ze względu na swoją alergię nie wszystko może jeść w przedszkolu, stąd pomysł na rogaliki bez mleka i bez pszenicy. Są mięciutkie. Smakują na słodko i świetnie komponują się z pastami. Hmm są chyba uniwersalne:)
Jak przygotować rogaliki orkiszowe?
Składniki:
- 600g mąki orkiszowej ( zrobiłam je z typ 630) Są zdecydowanie delikatniejsze)
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 15 g drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 60 g roztopionego masła bezmlecznego ( można użyć zwykłego)
- 250-300g mleka roślinnego ( można użyć zwykłego mleka)
Z świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Należy je rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i 3 łyżki mleka. Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże delikatnie podrosną.
Ułatwiam sobie pracę i wszystko wrzucam do robota kuchennego. Wersją dla bardziej ambitnych. Mąkę należy połączyć z zaczynem z drożdży, jajkami, olejem, solą, roztopionym masłem, mlekiem i całość wyrabiać około 10 minut.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość i całość przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasta jest dość sporo i najwygodniej jest podzielić je na pół. Każdą część rozwałkować na grubość 0,5 cm i posmarować roztopionym masłem. Z ciasta powykrawać kwadraciki i zawinąć w kształt rogalika.
Ułożyć na blaszce, przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pięknie wyrośnięta rogaliki posmarować jajkiem. i obsypać czarnuszką. Smacznego
Przepis zmodyfikowany. Pochodzi ze strony Moje wypieki