Uwielbiam warzywa pieczone w piekarniku. Zupełnie inaczej smakują niż warzywa z wody. Mają w sobie więcej słodyczy, są jędrne i mają więcej witamin. Bardzo ciekawie smakują z ryżem orkiszowym.
Sałatka warzywna z ryżem orkiszowym - składniki i przygotowanie
- szklanka ryżu orkiszowego,
- 2 marchewki,
- batat,
- papryka,
- cebulka,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, bertram, galgant, macierzanka.
Warzywa obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, solą i położyć na blaszce, następnie wstawić do rozgrzanego piekarnia na 25 minut. Papryki nie kroić, tylko przepołowić , po upieczeniu zdjąć z niej skórkę i pokroić w kosteczkę. Pieczona papryka bez skórki nadaje słodyczy. Ryż orkiszowy gotować w osolonej wodzie około 25 minut. Warzywa przełożyć do miski, połączyć z ugotowanym i przestudzonym ryżem. W miseczce przygotować sos z majonezu, oliwy, soku z cytryny wraz z przyprawami i całość dobrze wymieszać z warzywami. Na koniec dodać drobno posiekaną cebulkę.
Smacznego!:)