Uwielbiam warzywa pieczone w piekarniku. Zupełnie inaczej smakują niż warzywa z wody. Mają w sobie więcej słodyczy, są jędrne i mają więcej witamin. Bardzo ciekawie smakują z ryżem orkiszowym.

Sałatka warzywna z ryżem orkiszowym - składniki i przygotowanie

  • szklanka ryżu orkiszowego,
  • 2 marchewki,
  • batat,
  • papryka,
  • cebulka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, bertram, galgant, macierzanka.
Jak przygotować sałatkę warzywną z ryżem orkiszowym?

Warzywa obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, solą i położyć na blaszce, następnie wstawić do rozgrzanego piekarnia na 25 minut. Papryki nie kroić, tylko przepołowić , po upieczeniu zdjąć z niej skórkę i pokroić w kosteczkę. Pieczona papryka bez skórki nadaje słodyczy. Ryż orkiszowy gotować w osolonej wodzie około 25 minut. Warzywa przełożyć do miski, połączyć z ugotowanym i przestudzonym ryżem. W miseczce przygotować sos z majonezu, oliwy, soku z cytryny wraz z przyprawami i całość dobrze wymieszać z warzywami. Na koniec dodać drobno posiekaną cebulkę.
Smacznego!:)