Uświadomiłam sobie, że Święta zbliżają się wielkimi krokami, w właściwie pukają już do drzwi. Każdego roku przed świętami Bożego Narodzenia wypiekam pyszne, korzenne i słodziutkie pierniczki z mąki orkiszowej, które raczej nie są w stanie doczekać Świąt, gdyż zwinne rączki mojego Malucha chętnie po nie sięgają.  Pierniczki są  też doskonałym pomysłem jako ozdoba na choinkę, wówczas nasze drzewko otulać będzie słodki korzenny zapach.....

Jak przygotować pierniki orkiszowe - przepis:

Składniki na pierniczki z mąki orkiszowej:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub 405

1 jajko

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 czubata łyżka miodu

2 łyżeczki przypraw korzennych ( cynamon, kardamon, goździki)

40 g miękkiego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenie

Pierniczki orkiszowe krok po kroku:

W garneczku podgrzewamy masło, dodajemy miód.  Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła (mieszając od czasu do czasu). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier puder, przyprawy korzenne oraz proszek do pieczenia. Przestudzone masło z miodem dodajemy do miski z mąką. Całość zagniatamy kilka minut, aż powstanie gładka brązowa kulka. Następnie  ciasto wałkujemy na  grubość około 3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min w temperaturze 190 stopni. Gotowe studzimy  i dekorujemy według własnej inwencji twórczej.