Ciasto na tartę jest bardzo szybkie w przygotowaniu i zawsze się udaje. Zazwyczaj przygotowuję je w robocie kuchennym 2 godziny przed pieczeniem. Tarty nie należą do dań dietetycznych, ale od czasu do czasu można pokusić się na odrobinę kalorii.
Można kupić gotowe ciasto, natomiast przeraża mnie ilość E!!
Składniki:
100g masła
50g cukru pudru
1 jajko
200g mąki orkiszowej typ 630
Farsz
1 papryka
1 marchewka
1 cukinia
opakowanie szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 kubek jogurtu
2 łyżki parmezanu
1 jajko
Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażyć na maśle umytą i pokrojoną w paski paprykę, marchewkę i cukinię. Szpinak połączyć z warzywami.
Ciasto na tarte przygotować ręcznie lub w robocie kuchennym. Przygotowane ciasto zawinąć w folie i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować. Wałkuję ciasto w folii, gdyż jest dość klejące i przywiera do stolnicy. Rozwałkowane ciasto nakładam na foremkę do tarty, na ciasto wysypać ciecierzycę lub groch, by spód nie rósł i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut . Piec w temperaturze 190, a następnie 5 minut bez obciążenia. Na tartę włóż warzywa. Jajka połącz z jogurtem i parmezanem. Przypraw tartą gałką, solą i pieprzem, wylej na tartę. Zapiekaj ok. 40 minut w temp. 200 C do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia wierzchu.