Ciasto na tartę jest bardzo szybkie w przygotowaniu i zawsze się udaje.  Zazwyczaj przygotowuję je w robocie kuchennym  2 godziny przed pieczeniem. Tarty nie należą do dań dietetycznych, ale od czasu do czasu można pokusić się na odrobinę kalorii.
Można kupić gotowe ciasto, natomiast przeraża mnie ilość E!!

Składniki:

100g masła
50g cukru pudru
1 jajko
200g mąki orkiszowej typ 630


Farsz

1 papryka

1 marchewka

1 cukinia

opakowanie szpinaku

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

1 kubek jogurtu

2 łyżki parmezanu

1 jajko

 

Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażyć na maśle umytą i pokrojoną w paski paprykę, marchewkę i cukinię.  Szpinak połączyć z warzywami.

Ciasto na tarte przygotować ręcznie lub w robocie kuchennym.  Przygotowane ciasto zawinąć  w folie i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć  i rozwałkować. Wałkuję ciasto w folii, gdyż  jest dość klejące i przywiera do stolnicy. Rozwałkowane ciasto nakładam na foremkę do tarty, na ciasto wysypać ciecierzycę lub groch, by spód nie rósł i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut . Piec w temperaturze 190, a następnie 5 minut bez obciążenia.  Na tartę  włóż warzywa. Jajka połącz z jogurtem i parmezanem. Przypraw tartą gałką, solą i pieprzem, wylej na tartę. Zapiekaj ok. 40 minut w temp. 200 C do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia wierzchu.