Nie znam osoby, która nie lubiłaby szarlotki. Delikatna szarlotka o waniliowym smaku z dodatkiem ulubionej konfitury ze złocistą kratką na górze. Pyszność!!
Jest znakomita.

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 630
1/2 szklanki cukru Ksylitolu
1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Burbon
120 g masła
1 jajko

Nadzienie

1 kg jabłek

1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki rodzynek
1/4 migdałów

Do ozdoby
cukier puder
ulubiona konfitura


Mąkę orkiszową przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i odrobinę  soli. Całość  wymieszać. Dodać rozdrobnione zimne masło i posiekać w mące.  Gdy zaczną powstawać z mąki i masła grudki, zrobić mały dołeczek i wybić jajko. Delikatnie wymieszać nożem i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, dodać cynamon, rodzynki i migdały i wymieszać.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą część ciasta cienko rozwałkować i wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką). Na ciasto rozłożyć nadzienie.

Mniejszą część ciasta rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Ciasto pociąć w paski na około 1,5cm. Na jabłkowym nadzieniu ułożyć  z paseczków kratkę. Piec w 180 st. C przez ok. 45 minut.

Ulubiona konfiturę podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki.

Smacznego!