Usmażyłam dziś całą masę kotlecików na bazie ryżu orkiszowego. Zazwyczaj przygotowuje je na ryżu pełnoziarnistym, jednak najbardziej lubię je w wersji orkiszowej. Ryż orkiszowy to ziarno orkiszu pozbawione łuski, dlatego jego obróbka termiczna jest znacznie szybsza i krótsza. Do kotlecików dodaję młode listki szpinaku, czosnek, podsmażoną cebulę. Jest to smaczna i zdrowa alternatywna dla tradycyjnych kotlecików mielonych. Smakują one dużym i małym.
Skladniki:
250g ryżu orkiszowego
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej/ 2 łyżki agaru
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g liści szpinaku
sól
czarny pieprz
olej do smażenia
Ryż orkiszowy należy opłukać i wrzucić do zimnej wody. Gotować około 25 minut, aż ryż zmięknie. W między czasie obrać cebulę, pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać liście szpinaku i całość podsmażyć. Do szpinaku i cebulki wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Szpinak wymieszać z ugotowanym i wystudzonym ryżem. Do rożowo-szpinakowej masy dodać mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Z ciasta uformować małe kotleciki i smażyć na oleju.