Wiosenna zupa kalafiorowa i pulpeciki z dodatkiem kaszy orkiszowej należy do moich ulubionych zup. Moja rodzina wręcz uwielbia zupy i zazwyczaj stanowią one pierwsze danie obiadowe w mojej kuchni. Lubimy zupy lekkie, szybkie do przygotowania, kolorowe i aromatyczne z dodatkiem mięska. Najczęściej gotują taką ilość, że zwykle najada się moja rodzinka i dzieci sąsiadów. Sprawia mi to jednak ogromną przyjemność , bo dzieci są najlepszym testerem, co smaczne, a co nie koniecznie.
Jak zrobić zupę kalafiorową?
Uwielbiam wiosnę i lato, kiedy mamy do dyspozycji świeże warzywa. Staram się wybierać te ekologiczne, jeśli jednak nie mam takich pod ręką, moczę warzywa w wodzie z solą.
Składniki na zupę kalafiorową:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżeczki nasion/ baldachogron kopru włoskiego
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 350g ziemniaków
- 400g kwiatków kalafiora
- 5 łyżek groszku ( opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta galgantu ( 1/4 łyżeczki), bertramu (1/4 łyżeczki), koper włoskie mielony (1/4 łyżeczki), lub dodaję przyprawę Hildegardową do zup, ktora zawiera wszystko
- 0,5 kg mięsa mielonego ( u nas drobiowe)
- natka pietruszki, mięty, ( co macie pod ręką)
- łyżeczka kolendry
- 150g kaszy orkiszowej
- sól, pieprz
- odrobina parmezanu
Zupa kalafiorowa krok po kroku:
Obrać marchewkę, pietruszkę, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka z wodą. Następnie do warzyw dodać czosnek ( nie obierać go), kilka natek pietruszki i dwie łyżeczki kopru włoskiego. Koper włoski doda zupie wspaniałego aromatu o cudownie słodkawym smaku. Jest on niezbedny! Wywar powinnien się gotować około 20 minut. W tym czasie obrać, umyć w letniej wodzie ziemniaki i pokroić je w cząstki. To samo zrobić z kalafiorem. Po 20 minutach dodać je do zupy i gotować kolejne 20-30 minut. W tym czasie w osobym naczyniu przygotować mięso mielone i dodać do niego pietruszkę i miętę. Pokroić bardzo drobno lub zmiksować w blenderze. Lubię, gdy klopsiki mają gładką konsystencję, dlatego miksuję mięso w robocie kuchennym, by było bardziej gładkie. Nie trzeba jednak tego robić. Do mięsa dodać kaszę orkiszową, ziarenka kolendry zmiażdżone wcześniej w moździerzu, sól, pieprz i parmezan. Z mięsą uformować malutkie pulpeciki. Z gotującego się wywary wyciągnać natkę pietruszki i wrzucić pulpeciki. Całość gotować przez kolejne 10-15 minut. Na koniec wrzucić groszek.