Wiosenna  zupa kalafiorowa i pulpeciki  z dodatkiem kaszy orkiszowej  należy do moich ulubionych zup. Moja rodzina wręcz uwielbia zupy i zazwyczaj stanowią one pierwsze danie obiadowe w mojej kuchni.  Lubimy zupy lekkie, szybkie do przygotowania, kolorowe i  aromatyczne z dodatkiem mięska. Najczęściej gotują taką ilość, że zwykle najada się moja rodzinka i dzieci sąsiadów.  Sprawia mi to jednak ogromną przyjemność , bo dzieci są najlepszym testerem, co smaczne, a co nie koniecznie.

Jak zrobić zupę kalafiorową?

Uwielbiam wiosnę i lato, kiedy mamy do dyspozycji świeże warzywa. Staram się wybierać te ekologiczne, jeśli jednak nie mam takich pod ręką, moczę warzywa w wodzie z solą.

Składniki na zupę kalafiorową:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżeczki nasion/ baldachogron kopru włoskiego
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 350g ziemniaków
  • 400g kwiatków kalafiora
  • 5 łyżek groszku ( opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta galgantu ( 1/4 łyżeczki), bertramu (1/4 łyżeczki), koper włoskie mielony (1/4 łyżeczki), lub dodaję przyprawę Hildegardową do zup, ktora zawiera wszystko
  • 0,5 kg mięsa mielonego ( u nas drobiowe)
  • natka pietruszki, mięty, ( co macie pod ręką)
  • łyżeczka kolendry
  • 150g kaszy orkiszowej
  • sól, pieprz
  • odrobina parmezanu

Zupa kalafiorowa krok po kroku:


Obrać marchewkę, pietruszkę, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka z wodą. Następnie do warzyw dodać czosnek ( nie obierać go), kilka natek pietruszki i dwie łyżeczki kopru włoskiego. Koper włoski doda zupie wspaniałego aromatu o cudownie słodkawym smaku. Jest on niezbedny! Wywar powinnien się gotować około 20 minut. W tym czasie obrać, umyć w letniej wodzie ziemniaki i pokroić je w cząstki. To samo zrobić z kalafiorem. Po 20 minutach dodać je do zupy i gotować kolejne 20-30 minut. W tym czasie w osobym naczyniu przygotować mięso mielone i dodać do niego pietruszkę i miętę. Pokroić bardzo drobno lub zmiksować w blenderze. Lubię, gdy klopsiki mają gładką konsystencję, dlatego miksuję mięso w robocie kuchennym, by było bardziej gładkie. Nie trzeba jednak tego robić. Do mięsa dodać kaszę orkiszową, ziarenka kolendry zmiażdżone wcześniej w moździerzu, sól, pieprz i parmezan. Z mięsą uformować malutkie pulpeciki. Z gotującego się wywary wyciągnać natkę pietruszki i wrzucić pulpeciki. Całość gotować przez kolejne 10-15 minut. Na koniec wrzucić groszek.