Może swoim smakiem bardziej kojarzą się z Świętami  Bożego Narodzenia, natomiast swoją świeżością przypominają wiosnę. Są  miękkie, lekko kruche o wspaniałym cynamonowym smaku z migdałową nutą. Bardzo lubię cynamon i dodaję go chętnie do różnych wypieków, a do tego ma wiele właściwości zdrowotnych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Zobaczcie, jak przygotować ciasteczka migdałowo - orkiszowe w kilku prostych krokach?

Dlaczego warto dodawać do potraw cynamon i galgant?

Cynamon wykazuje działanie przeciwzapalne, poprawia przemianę materii, poprawia proces trawienia i co ważne koncentrację. Galgant natomiast jest jedną z najcudowniejszych przypraw św. Hildegardy. Rozgrzewa i wpływa korzystnie na układ krążenia.

Ciasteczka orkiszowo - migdałowe:

Zanim przystąpimy do pieczenia ciasteczek, musimy zakupić odpowiednie składniki na ich wykonanie. Co będzie nam potrzebne?

  • 250g masła ( u nas bezmleczna)
  • 200g ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 500g mąki orkiszowej
  • 100g mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta galgantu
  • szczypta soli
A następnie:

W mikserze połączyć masło z cukrem i utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać dwa jajka,  żółtko, 500g mąki orkiszowej, 100g mąki migdałowej i przyprawy. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wykroić ciasteczka w dowolnym kształcie.

Piec 10-12 minut w temperaturze 160stopni. Wyjąć, wystudzić i ozdobić.
Smacznego:)