Może swoim smakiem bardziej kojarzą się z Świętami Bożego Narodzenia, natomiast swoją świeżością przypominają wiosnę. Są miękkie, lekko kruche o wspaniałym cynamonowym smaku z migdałową nutą. Bardzo lubię cynamon i dodaję go chętnie do różnych wypieków, a do tego ma wiele właściwości zdrowotnych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Zobaczcie, jak przygotować ciasteczka migdałowo - orkiszowe w kilku prostych krokach?
Dlaczego warto dodawać do potraw cynamon i galgant?
Cynamon wykazuje działanie przeciwzapalne, poprawia przemianę materii, poprawia proces trawienia i co ważne koncentrację. Galgant natomiast jest jedną z najcudowniejszych przypraw św. Hildegardy. Rozgrzewa i wpływa korzystnie na układ krążenia.
Ciasteczka orkiszowo - migdałowe:
Zanim przystąpimy do pieczenia ciasteczek, musimy zakupić odpowiednie składniki na ich wykonanie. Co będzie nam potrzebne?
- 250g masła ( u nas bezmleczna)
- 200g ksylitolu
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 500g mąki orkiszowej
- 100g mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta galgantu
- szczypta soli
W mikserze połączyć masło z cukrem i utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać dwa jajka, żółtko, 500g mąki orkiszowej, 100g mąki migdałowej i przyprawy. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wykroić ciasteczka w dowolnym kształcie.
Piec 10-12 minut w temperaturze 160stopni. Wyjąć, wystudzić i ozdobić.
Smacznego:)