Sałatka z ziarnami orkiszu, którą tutaj oferuję jest troszkę sprzeczna z programem zdrowia św. Hildegardy, gdyż zawiera brzoskwinie, których Święta raczej radzi unikać. Niestety nie mogę się tej sałatce oprzeć. Dorzucam jednak zawsze dużą garść ugotowanego ziarna  lub ryżu orkiszowego, wówczas jest już w połowie sałatką hildegardową. Zobacz jak zrobić sałatkę orkiszową. 

Jak przygotować sałatkę orkiszową?

Składniki:
  • opakowanie sałaty rukoli
  • pół szklanki ziaren lub ryżu orkiszowego
  • puszka brzoskwiń
  • ser parmezan
  • orzeszki pinii
  • musztarda Maille Dijon Originale
  • cyrtyna

Rukolę opłukać i ułożyć na płaskim talerzu, wygląda bardzo dekoracyjnie. Na sałacie ułożyć pokrojoną w plasterki brzoskwinię, posypać ją ugotowanymi do miękkości ziarnami orkiszu, polać sosem i posypać startym parmezanem i orzeszkami

Przepis na sos do sałatki
Wycisnąć sok z jednej cytryny, dodać jedną lyżeczkę musztardy, jest dość ostra, więc nie dodawać na początek zbyt dużo. Sos zrównoważyć  łyżką miodu i czterema łyżkami syropu z brzoskwiń. Wymieszać, by konsystencja była gładka. Jeśli wolicie wersję troszkę ostrzejszą, dodać odrobinkę więcej musztardy.
Jest pyszna! Polecam