W sezonie robię zupę dyniową bardzo często. Najlepiej nadaje się  dynia hokkaido, jest pyszna, delikatnie słodkawa, szybka w obróbce i bardzo zdrowa. Dość ciężko w tym okresie na nią trafić w warzywniaku, dlatego poluję na nią w sklepach internetowych z produktami bio. Jeżeli już ją kupicie poniżej przepis na zupę dyniową. Zapraszam.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest dość specyficznym warzywem, trochę przez nas niedocenianym. Co warto o niej wiedzieć? Pomarańczowy kolor miąższu świadczy o zawartości prowitaminy A i beta karotenu. Ponadto dynia zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę młodości czyli E. Ma działanie zasadotwórcze, czyli jest doskonała do kuracji odkwaszania organizmu. Nie chłonie również toksyn. Jest wskazana w chorobach nowotworowych. Warto wprowadzić ją do swojej kuchni.

Zupa dyniowa - przepis:

Składniki:
  • 1 mała dynia
  • 1/2 cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • oliwa
  • bulion warzywny ok. 750ml
  • pół łyżeczki galgantu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka curry
  • sól

Zupa dyniowa - przepis krok po kroku:

Dynię pokroić na 4 części, wydrążyć pestki, delikatnie skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec tak długo, aż dynia zmięknie, obrać ze  skórki i pokroić w kostkę. Najczęściej wydrążam miąższ łyżką.W drugim naczyniu należy zeszklić cebulkę i czosnek, podlać odrobiną wody. Następnie do cebulki i czosnku należy dodać upieczoną i pokrojoną dynię. Całość zalać bulionem, doprawić łyżeczką curry, galgantem i gałką muszkatołową i gotować kilka minut. Na koniec dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić solą. Całość miksujemy do powstania gładkiej masy.

Smacznego:)