Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy idealna na trawienie. Jest prosta w przygotowaniu, więc z powodzeniem możemy przygotować ją nie tylko do obiadu, ale także na podwieczorek. Idealnie sprawdzi się zimą, gdzie potrzebujemy zwiększonej dawki witaminy C, a już jedna pomarańcza pokrywa 100 procent jej dziennego zapotrzebowania.

Zarówno pomarańcze jak i koper włoski są bogatym źródłem witamin, w tym witaminy A i P witamin z grupy B oraz mikroelementów: potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Nasza sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy z dodatkiem jabłka to bomba witaminowa na jesienno - zimowe dni.
Sycąca i smaczna.

Składniki na sałatkę z kopru włoskiego i pomarańczy:

  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 100 g sera parmezanu
  • 1 kubeczek jogurtu
  • 1 łyżka oleju migdałowego
  • szczypta bertramu, galgantu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki miodu
  • 50g posiekanych migdałów

Jak przygotować sałatkę z kopru włoskiego i pomarańczy?

Koper umyć,osuszyć i pokroić w paseczki. Łodyżki  pozostawić do przybrania. Dodać jedną, pokrojoną w cząstki pomarańczę,a z drugiej wycisnąć sok. Jabłko pokroić w kostkę i dodać owoce do kopru włoskiego. Wymieszać jogurt z olejem, sokiem z pomarańczy, miodem, sokiem z cyrtyny, dodać bertram i galgant. Całość zmiksować  i pozostawić , aż marynata przejdzie swoimi smakami. Ewentualnie dodać trochę soku z cytryny, gdyby sos był zbyt gęsty. Sosem polać sałatkę i posypać migdałami oraz parmezanem.