Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy idealna na trawienie. Jest prosta w przygotowaniu, więc z powodzeniem możemy przygotować ją nie tylko do obiadu, ale także na podwieczorek. Idealnie sprawdzi się zimą, gdzie potrzebujemy zwiększonej dawki witaminy C, a już jedna pomarańcza pokrywa 100 procent jej dziennego zapotrzebowania.
Zarówno pomarańcze jak i koper włoski są bogatym źródłem witamin, w tym witaminy A i P witamin z grupy B oraz mikroelementów: potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Nasza sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy z dodatkiem jabłka to bomba witaminowa na jesienno - zimowe dni.
Sycąca i smaczna.
Składniki na sałatkę z kopru włoskiego i pomarańczy:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka
- 100 g sera parmezanu
- 1 kubeczek jogurtu
- 1 łyżka oleju migdałowego
- szczypta bertramu, galgantu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżki miodu
- 50g posiekanych migdałów