Przepisów na warzywne klopsiki jest mnóstwo. Ja robię według przepisu, który znalazłam kiedyś w gazecie. Trochę go zmodyfikowałam, dodałam hildegardiańskich przypraw i są pyszne. Najlepiej serwować je z sosem pomidorowym. Świetnie komponują się z makaronem, kaszą, ziemniaczkami. Koniecznie do wypróbowania!


Składniki:

1 szklanka ryżu orkiszowego
1 cebula
1/2 brokuła
2 ząbki czosnku
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 szklanka mąki orkiszowej typ 630
1/3 szk. mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
koperek
sól, pieprz, macierzanka, galgant, bertram
sos z pomidorów


Ryż orkiszowy dobrze wypłukać. Następnie zalać wodą i gotować około 30 minut. Obrać cebulę, wlać odrobinę oleju i zeszklić ją na patelni. Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i wrzuć na patelnię z cebulką. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do malaksera i zmiksować. Wrzucić go również do warzyw i całość podsmażyć około 5 minut delikatnie mieszając, aż warzywa zmiękną. Warzywa przełożyć do miski, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, pietruszkę, koperek oraz przyprawy sól, pieprz, macierzanka, galgant i bertram. Całość wymieszać. Uformować pulpeciki i ułożyć je na blaszce natłuszczonej olejem. Pulpeciki obtoczyć delikatnie w oleju i piec w 200 stopniach przez 30 minut. Podczas pieczenia delikatnie obracać.
Klopsiki wspaniale komponują się z sosem pomidorowym. Sos zaciągnąć mlekiem połączonym z odrobiną mąki. Dodać do sosu koperek i wrzucić do niego pulpeciki. Przepyszne!