Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg x 100 tabletek VEGE - SwiatOrkiszu

Kategorie

Białka Vege/Witaminy/Minerały

Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg x 100 tabletek VEGE

Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg x 100 tabletek VEGE

Szybka wysyłka - w ciągu 24h
Zawsze aktualne stany magazynowe
Najszersza oferta produktów orkiszowych w Polsce

37,90 zł

w tym VAT

Telefon

Masz pytanie

+48 530 840 449

+48 665 366 659

Poniedziałek-Piątek

Zegar

9:00-15:00

Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg x 100 tabletek VEGE

Składniki

1 tabletka

Żelazo Microferr®

 

Witamina C

25 mg *(178,5%)

 

40 mg *(50%)

           *RWS: dzienna referencyjna wartość spożycia.

Składniki: Żelazo w postaci Microferr® (fumaran żelaza (II), Pirofosforan żelaza (III)), substancja otoczki mikrokapsułki (tłuszcze roślinne), substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza mikrokrystaliczna), kwas L-askorbinowy (witamina C), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu).

Zawartość opakowania: 100 tabletek VEGE 

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

Właściwości żelaza

  • pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny,
  • pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych,
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

Dzięki unikalnie opracowanej procedurze powlekania sole mineralne Microferr® są pokrywane otoczką z tłuszczu roślinnego. Dzięki tej technologii enkapsulacji sole zostają zamknięte w mikrokapsułkach, zachowując swoje pierwotne właściwości. Dlatego możemy zaoferować innowacyjne rozwiązania dostosowane do indywidualnych potrzeb i różnych zastosowań.

Składniki zawarte w produkcie dają wiele korzyści konsumentom. Mikronizowanie to proces polegający na zmniejszeniu wielkości ziaren żelaza do rozmiaru minimum 10 mikronów (µm). Takie rozwiązanie powoduje powiększenie powierzchni wchłaniania się soli żelaza Microferr® co wpływa na lepszą redukcję związków do postaci dwuwartościowej.

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania:

1 tabletka dziennie, w trakcie posiłku. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Korzyści ze stosowania mikornizowanego i mikrokapsułkowanego żelaza Microferr®

  •  Brak interakcji z innymi składnikami preparatu, na przykład utleniania tłuszczów, degeneracji witamin czy utraty barwy.
  •  Brak interakcji z innymi składnikami pożywienia jakie występują w przypadku stosowania siarczanu żelaza.
  •  Doskonale ukryty smak.
  •  Lepsza stabilność produktu końcowego w procesie przetwarzania, transportu i przechowywania w stosunku do innych form żelaza nie mikrokapsułkowanych.
  •  Dzięki procesowi mikrokapsułkowania lepsza ochrona przed czynnikami zewnętrznymi/zanieczyszczeniami.
  •  Dzięki procesowi mikronizacji pirofosforan żelaza 3+ łatwiejsza redukcja do postaci 2+ co powoduje wysoką tolerancję i biodostępność.
  •  Zapewniona kontrola uwalniania żelaza w układzie trawiennym – lepsza biodostępność 1.
  •  Mały rozmiar cząstek (około 10 mikronów (μm) ) to większa powierzchnia właściwa, a zatem lepsza funkcjonalność oraz lepsza biodostępność 2,3 ze względu na poprawienie zdolności redukcji związków do postaci jonowej.

Pod względem ilościowym żelazo jest najobficiej występującym pierwiastkiem śladowym w organizmie ludzkim. Uczestniczy w transporcie tlenu do płuc i innych narządów. Na podstawie stężenia 50-60 mg/kg masy ciała, można stwierdzić, że całkowita zawartość żelaza w organizmie wynosi około 3-5 g.1

Około 74% tej zawartości jest rozmieszczone w tzw. puli funkcjonalnej w hemoglobinie, mioglobinie i enzymach. Pozostała część występuje w postaci żelaza zgromadzonego w postaci ferrytyny lub hemosyderyny.1 W organizmie żelazo występuje głównie jako żelazo Fe2+, a jedynie niewielka część jako żelazo trójwartościowe, tzn. żelazo Fe3+. Nie znaczy to jednak, że jest ono mniej ważne.

Zdolność do zmiany właściwości ma kluczowe znaczenie dla wielu funkcji organizmu: żelazo staje się zatem istotnym składnikiem grup przenoszących aktywnego tlenu i elektrony w wielu białkach i enzymach.

W organizmie ludzkim żelazo jest wchłaniane przede wszystkim w jelicie cienkim. Rozpuszczalne w wodzie związki żelaza charakteryzują się dobrą biodostępnością, ale niosą ryzyko szybkiego rozpuszczenia w żołądku i jego obciążenia działaniami ubocznymi. Żelazo w postaci Microferr® wchłania się dopiero w świetle jelita ograniczając niekorzystne działania.    

Biodostępność tego samego związku żelaza może się znacznie różnić w zależności od panujących warunków. Dlatego względna biodostępność stanowi jedynie miarę, a nie wartość bezwzględną. Określa się ją poprzez porównanie np. z siarczanem żelaza, którego względną biodostępność ustalono na poziomie 100. 4 – wykres poniżej.

Biodostępność

Biodostępność żelaza zawartego w składnikach pokarmowych pochodzenia zwierzęcego wynosi około 10 - 20%.1 Natomiast optymalną absorpcję żelaza z produktów pochodzenia roślinnego często hamuje kwas fitynowy, który jest nieodłącznym składnikiem niektórych roślin. Ponadto żelazo pochodzenia roślinnego występuje niemal wyłącznie w postaci Fe3+. Biodostępność tego żelaza trójwartościowego jest gorsza, ponieważ tworzy ono kompleksy o słabej rozpuszczalności w lekko kwaśnym środowisku górnej części jelita cienkiego (dwunastnicy), dlatego jest w stanie zaspokoić jedynie ok. 1-5% zapotrzebowania organizmu na żelazo.1 W związku z tym wegetarianom i weganom często trudniej jest zaspokoić zapotrzebowanie na żelazo z pożywienia. Ponadto biodostępność żelaza przyjmowanego z pożywieniem może dodatkowo zmniejszyć inne czynniki, takie jak przyjmowanie żelaza jednocześnie z wapniem, błonnikiem lub niektórymi lekami.1 Jednak ze względu na swoje właściwości redukujące (Fe3+ → Fe2+) niektóre substancje mogą poprawić biodostępność żelaza. Wśród nich można wymienić przede wszystkim kwas askorbinowy i różne kwasy organiczne.

Zapotrzebowanie na żelazo

W normalnych warunkach ludzie, którzy zachowują zdrową i zrównoważoną dietę, przyjmują taką dawkę żelaza, jaka jest im potrzebna. Żywność pochodzenia zwierzęcego, w szczególności jaja i mięso, jest bogatym źródłem żelaza. Z kolei mleko i ser zawierają niewielkie ilości żelaza, podobnie jak większość produktów spożywczych pochodzenia roślinnego. Jednak w związku ze stałą utratą żelaza spowodowaną łuszczeniem lub odrzucaniem komórek skóry i komórek jelitowych lub utratą krwi dzienne zapotrzebowanie na żelazo może się wahać w zależności od wieku, płci i budowy danej osoby.

 

 

Zobacz również

ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce