Ryby i dania postne - kuchnia św. Hildegardy - SwiatOrkiszu

Kategorie

Biblioteka św. Hildegardy

RYBY I DANIA POSTNE - KUCHNIA ŚW. HILDEGARDY

Ryby i dania postne - kuchnia św. Hildegardy

Szybka wysyłka - w ciągu 24h
Zawsze aktualne stany magazynowe
Najszersza oferta produktów orkiszowych w Polsce

29,90 zł

w tym VAT

Dostawa w drodze

Telefon

Masz pytanie

+48 530 840 449

+48 665 366 659

Poniedziałek-Piątek

Zegar

9:00-15:00

Ryby i dania postne. Kuchnia św. Hildegardy z Bingen

Rybę można przygotować także bez dodatku tłuszczu. W tym celu umieszcza się ją w niewielkiej ilości płynu (woda, bulion, trochę wina) w podłużnym naczyniu (z przykrywką), przyprawia ziołami i solą, a następnie piecze w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200ºC przez około dwadzieścia do czterdziestu minut. Wówczas ryba pozostanie soczysta i zyska wyjątkowy aromat.

W taki sposób można przygotować okonia, szczupaka, sandacza, sielawę czy karmazyna.

Fragment książki

De piscibus nil nisi bene! – O rybach wyrażaj się wyłącznie pozytywnie! – twierdził już w czasach starożytnych Chylon ze Sparty. Św. Hildegarda z Bingen potwierdza te słowa. Dlatego w nowoczesnej kuchni opartej o zasady zdrowego żywienia św. Hildegardy nie może zabraknąć ryb! Do receptur na smaczne potrawy z ryb dołączono przepisy na dania bezmięsne, które można polecić jako menu na dni postne lub jako propozycje dla osób stosujących niektóre rodzaje diet.

Mądrość św. Hildegardy potwierdziła współczesna medycyna, przede wszystkim badania dr. Gottfrieda Hertzki i jego uczniów. Tak więc zbiór przepisów na ryby i potrawy bezmięsne, zgodnych z zaleceniami św. Hildegardy, to doskonały sposób na wprowadzenie do naszej diety prostych, smacznych i zdrowych dań dla całej rodziny.

Produkty powiązane

Zobacz również

ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce