Biblioteka św. Hildegardy
Dostawa w drodze
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Zupy i przystawki. Kuchnia św. Hildegardy
W niniejszej książce (oraz w całej serii, którą ona rozpoczyna) zaprezentowano przepisy przygotowane zgodnie z medycznymi zaleceniami św. Hildegardy z Bingen – dostosowane do wymogów współczesnej kuchni. Za podstawę tej wyjątkowej publikacji posłużyły księgi Hildegardy z Bingen, gruntownie zbadane przez doktora nauk medycznych Gottfrieda Hertzkę, który potwierdził trafność i zadziwiającą zgodność zaleceń świętej z odkryciami współczesnej wiedzy medycznej – i z powodzeniem jej rady stosował w praktyce lekarskiej.
W tej niezwykłej książce kucharskiej znajdziemy przepisy na wspaniałe zupy i przystawki przygotowane zgodnie ze wskazówkami św. Hildegardy dotyczącymi medycyny i zdrowego trybu życia.
Słowo wprowadzenia (fragment)
W książce pomyślano o potrawach na cały rok, na dzień poszedni i od święta, od prostych, zdrowych pokarmów po środki lecznicze i smakołyki, włącznie z pieczeniami czy tortem z bitą śmietaną. W czasie świąt i uroczystości rodzinnych na stole stawia się to, co najlepsze! Poza tym, obowiązuje to motto św. Teresy z Avila: "Gdy post, to post, gdy kuropatwa - to kuropatwa!"
Zachęcający, ładnie nakryty stół, to pełen ciepła ukłon pani domu w stronę rodizny i gości. Kwiaty, liście, gałązki, owoce, zioła, świece, obrus, serwetki - jakże bogata paleta środków pozostaje do naszej dyspozycji w kwestii nakrycia stołu! Nie można także zapominać o zapachach św, Hildegardy z Bingen: odświeżający zapach z lawendy lub radujący serce zapach szałwiowo-różany na dobre samopoczucie. (...)