Mąka migdałowa 250g
Mąka migdałowa to produkt spożywczy uzyskiwany poprzez zmielenie migdałów na bardzo drobny proszek. Jest popularna w kuchniach osób, które unikają glutenu, ponieważ nie zawiera tej substancji.
- Mąka z migdałów BIO to staranne zmielone nasiona migdałowca.
- Produkt z upraw ekologicznych. Pl -EKO-04
Mąka migdałowa - wartość odżywcza w 100g
- wartość energetyczna 2547 kJ / 616kcal.
- tłuszcze 53g /w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4g.
- węglowodany 8,8g /w tym cukry 4,6g.
- białko 21g, sól 0,05g.
Zalety mąki migdałowej
- produkt w 100% ekologiczny,
- jest bogata w białko (ok. 20%),
- nie zawiera glutenu,
- ze względu na dużą zawartość białka może być zalecana wegetarianom, weganom,
- jest dość kaloryczna, wolniej trawiona, dzięki temu dłużej odczuwa się sytość.
Zastosowanie mąki migdałowej
- do zagęszczenia zup, sosów, past i pasztetów,
- jako dodatek do ciast, ciasteczek, tortów,
- jako dodatek do naleśników, dekoracja deserów,
- można z niej przygotować doskonały budyń migdałowy.
Przepis na budyń z mąki migdałowej
Jedną szklankę mąki mieszamy z trzema szklankami wody i zagotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy 2 łyżki kakao, 2 łyżki siemienia lnianego / babkę płesznik oraz syrop ryżowy
- Dostępna w pojemnościach: 300g.
- Dystrybutor: BioPlanet, Wilkowa Wieś, Leszno.
- Pochodzenie: Włochy.