Kategorie

Inne mąki

Mąka pełnoziarnista z płaskurki 1 kg

19,50 zł

w tym VAT

Masz pytanie

+48 530 840 449

+48 665 366 659

Poniedziałek-Piątek

9:00-19:00

Sobota

11:00-15:00

Mąka pełnoziarnista z płaskurki 1 kg

Płaskurka to najbardziej pierwotne zboże i można ją nazwać siostrą orkiszu

Produkt pochodzi z upraw kontrolowanych.

Może zawierać śladowe ilości glutenu, soi, mleka, sezamu i orzechów

Co to jest płaskurka i czy jest podobna do orkiszu

Z płaskurki w wyniku modyfikacji, powstała pszenica zwyczajna. Już w  Mezopotamii uprawiana była na ogromną  skalę i była jednym z pierwszych zbóż leżących u początków naszego rolnictwa. Jej ziarna odkryte w wykopaliskach na Bliskich Wschodzie datuje się na około 10 tys. p.n.e. W starożytnym Egipcie była najważniejszym zbożem, a do Europy przywędrowała około 3400 lat p.n.e.  Potem została wyparta przez pszenicę zwyczajną.

Płaskurka pod względem budowy i wartości odżywczych jest bardziej podobna do orkiszu niż tradycyjnej pszenicy. Zawiera więcej  łatwo przyswajalnego białka, więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach : A, D, E i B oraz mikroelementów, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Przede wszystkim zawiera jednak cenne aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka, fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę, istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Co ważne ? zawiera też lepiej tolerowany gluten. Gliadyny, które nie są trawione przez osoby z celiakią, tutaj występują w wariancie o niskiej toksyczności.

Producent: Winkler Muhle, Dorfstrabe 1, Gustenfelden

Dystrybutor: Świat orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra

Produkty powiązane

Zobacz również

ZOSTAW WIADOMOŚĆ
- proszę zostaw wiadomość, a otrzymasz odpowiedź wkrótce