Inne mąki
Dostawa w drodze
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-19:00
Sobota
11:00-15:00
Płaskurka to najbardziej pierwotne ze zbóż, które można nazwać siostrą orkiszu. Oferowana tutaj mąka pełnoziarnista to produkt, który pochodzi wyłącznie z upraw kontrolowanych.
Może zawierać śladowe ilości glutenu, soi, mleka, sezamu i orzechów
Z płaskurki w wyniku modyfikacji, powstała pszenica zwyczajna. Już w Mezopotamii uprawiana była na ogromną skalę i była jednym z pierwszych zbóż leżących u początków naszego rolnictwa. Jej ziarna odkryte w wykopaliskach na Bliskich Wschodzie datuje się na około 10 tys. p.n.e. W starożytnym Egipcie była najważniejszym zbożem, a do Europy przywędrowała około 3400 lat p.n.e. Potem została wyparta przez pszenicę zwyczajną.
Płaskurka pod względem budowy i wartości odżywczych jest bardziej podobna do orkiszu niż tradycyjnej pszenicy. Zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka, więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach : A, D, E i B oraz mikroelementów, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Przede wszystkim zawiera jednak cenne aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka, fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę, istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Co ważne ? zawiera też lepiej tolerowany gluten. Gliadyny, które nie są trawione przez osoby z celiakią, tutaj występują w wariancie o niskiej toksyczności.
Producent: Winkler Muhle, Dorfstrabe 1, Gustenfelden
Dystrybutor: Świat orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra