Suszone kasztany jadalne 500g
Suszone kasztany różnią się od kasztanów jadalnych, które są dostępne w sklepach spożywczych. Kasztany jadalne są zazwyczaj gotowane lub pieczone i mogą być spożywane na wiele sposobów, włączając w to gotowanie, pieczenie, smażenie, czy też jedzenie surowe. Kasztany jadalne są popularne w kuchniach wielu krajów i stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw.
Wartości odżywcze suszonych kasztanów jadalnych w 100g:
- wartość energetyczna 1565 kJ / 374kcal,
- tłuszcze 3,70g /w tym kwasy nasycone 0,74g,
- węglowodany 73,70g /w tym cukry 27,60g,
- białko 6,10g, sól 0,037g.
Podstawowe zalety kasztanów jadalnych
- nie zawierają glutenu,
- posiadają wysokowartościowe węglowodany, które dostarczają energii systemowi nerwowemu,
- należą według medycyny św. Hildegardy obok kopru włoskiego i orkiszu do produktów, które są w stu procentach przyswajalne przez organizm,
- są mniej kaloryczne niż orzechy czy migdały,
- są polecane w diecie Św. Hildegardy jako łatwo przyswajalny i odżywczy środek.
Zastosowanie kasztanów jadalnych
- jako samodzielna przekąska,
- dodatek do sałatek i białych mięs i innych dań,
- można dodać kilka kasztanów do porannego habermusu,
- suszone kasztany należy moczyć kilka godzin w wodzie.
Kasztany jadalne są dostępne w pojemnościach: 500g
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
- Pochodzenie:Włochy, Fenoglio Alberto, Strada statale 28nr.8 12080 Vicoforte Santuario
- Dystrybutor: Świat Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra