Makaron orkiszowy
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Makaron orkiszowy szpecle to wyjątkowy rodzaj makaronu inspirowany tradycyjną kuchnią środkowoeuropejską. Wykonany z najwyższej jakości mąki orkiszowej, stanowi doskonały wybór dla osób poszukujących zdrowych alternatyw dla klasycznych makaronów. Orkisz, jako starożytne zboże, jest ceniony za swoje walory odżywcze oraz delikatny, lekko orzechowy smak. Makaron w formie szpecli charakteryzuje się nieregularnym, lekko falistym kształtem, który doskonale chłonie sosy i przyprawy. Dzięki temu jest idealnym dodatkiem do różnorodnych dań, od prostych potraw domowych po wykwintne kompozycje kulinarne.
Makaron orkiszowy wyprodukowany z mąki orkiszowej typ 630 z dodatkiem jaj 26% i soli. Produkowany ze świeżego przemiału ziarna orkiszowego, co umożliwia zachowanie wszystkich wartości odżywczych.
Gotować w osolonej wodzie przez 8-10 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po ugotowaniu odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
Makaron Orkiszowy Szpecle świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, warzywnych oraz gulaszy. Można go także serwować z roztopionym masłem i ziołami, tworząc prosty, ale smaczny posiłek. Idealny również do zapiekanek oraz jako składnik sałatek makaronowych. Makaron orkiszowy nadaje się tez jako dodatek do zup (np. rosół, pomidorowa itd.) i innych potraw.
Odmiana czysta, niemodyfikowana genetycznie