Miody i cukry
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Miód lipowo-bławatkowy jest rodzajem miodu, który powstaje w wyniku zbierania nektaru przez pszczoły z kwiatów lipy i bławatka. Kwiaty lipy i bławatka są popularnym źródłem nektaru dla pszczół, które przekształcają ten nektar w miód. Miodowi lipowo-bławatkowemu często przypisuje się charakterystyczny smak i aromat, który pochodzi od właściwości kwiatów lipy i bławatka.
Miód lipowo-bławatkowy ma wiele korzyści zdrowotnych, podobnie jak inne odmiany miodu. Jest bogaty w naturalne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze i enzymy. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące, dlatego często stosuje się go jako środek na gardło w przypadku infekcji lub podrażnień.
Miód lipowo-bławatkowy stosuje się w przeziębieniach, grypie