Macierzanka 35g w pojemniczku ( łac. Thymus serpyllum)
Skład: macierzanka
Należy obok galgantu i bertramu do najważniejszych przypraw w diecie św. Hildegardy z Bingen.
Dlaczego warto stosować macierzankę?
Podstawowe zalety macierzanki:
- zawiera olejki eteryczne, garbniki i flawonoidy,
- macierzanka działa antyseptycznie,
- ma działanie wykrztuśne podczas mokrego kaszlu,
- działa przeciwbakteryjnie,
- służy do płukania i odkażania gardła,
- wspomaga gojenie ran,
- pomocna przy problemach skórnych, stosować przez dłuższy czas,
- wspomaga koncentrację.
Kiedy stosować macierzankę?
- można stosować w formie przypraw do potraw mięsnych, sałatek i dań jednogarnkowych,
- nadaje się do pieczenia ciasteczek np. orkiszowych z macierzanką, (wspomagają pracę mózgu).
Przepis na ciasteczka z macierzanką:
- 1 kg mąki orkiszowej,
- 150g zmielonych migdałów,
- 400g zmielonych migdałów,
- 300g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki ziela macierzanki ( proszek),
- 4 jajka,
- 150ml wody.
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i wyrobić ciasto. Pozostawić na 3-4 godziny w lodówce.
Następnie rozwałkować ciasto i wykroić ciasteczka. Piec w 180C 20 minut.
- Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
- Dostępna w pojemnościach: 35g, 100g
- Pochodzenie: Austria, Maria Adam Naturprodukte, Au b.d Traun 44 A-Gunskirchen, Austria
- Dystrybutor:Świat Orkiszu, Figowa 5, 65-794 Zielona Góra