Przyprawy jednoskładnikowe
+48 530 840 449
+48 665 366 659
Poniedziałek-Piątek
9:00-15:00
Kmin rzymski, to przyprawa o intensywnym i cytrusowym aromacie. Ma łagodniejszy smak w porównaniu z tradycyjnym kminem, co czyni go ciekawą alternatywą w kuchni.
Często jest wykorzystywany w kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej i indyjskiej. Kmin rzymski świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi oraz z zupami i sosami. Jest również często stosowany w wypiekach, nadając im unikalny smak.
Wartości zdrowotne kminu rzymskiego według Św. Hildegardy z Bingen obejmują jego potencjalne właściwości rozgrzewające, wspomagające trawienie i ułatwiające trawienie ciężkich potraw. Uważała ona, że stosowanie tej przyprawy może przynosić korzyści dla układu pokarmowego, szczególnie w kontekście problemów z trawieniem.
Szczyptą kminu należy posypać ser, jogurt, jajko bądź inne białko, które jest ciężko trawione przez nasz organizm.